top of page

Proteini biljnog porekla

Proteini su glavna komponenta naših mišića, kože, kose, noktiju kao i svih unutrašnjih organa. Samim tim naš organizam i imunitet imaju potrebu za određenom količinom proteina u toku dana. Proteini se razlažu na 22 amino kiseline, od kojih su 9 esencijalne, što u prevodu znači da ih moramo uneti u organizam putem ishrane jer naše telo ne može da ih proizvede.


Kada je u pitanju protein iz biljaka, ovde je raznovrsnost od krucijalnog značaja. Samim tim što su neke biljke bogate proteinom, ujedno su bogate i ostalim mineralima i vitaminima koji su vam potrebni.Neke od namirnica koje sadrže dobar procenat proteina su:

- Pirinač 368kCal P 7g UH 79g

- Tofu 72 kCal P 8g UH 2g

- Kinoa 368 kCal P 14,2g UH 64,16g

- Ovas 389 kCal P 16,9g UH 66,3g

- Leblebija 364 kCal P 19,3g UH 60,6g

- Čija seme 444 kCal P 21,2g UH 4,5g


Što se tiče orašastih plodova i semenki, postoji niz namirnica koje su bogate proteinom. To su bademi, orasi, lešnici, brazilski orah, indijski orah, semenke konoplje, lana, bundeve. Takođe, tu može da se uvrsti kikiriki puter, ali zavisi od proizvođača koliko kalorija i procenta proteina sadrži.Što se tiče povrća one nemaju toliki broj proteina na 1oog ali sadrže svakako dobar procenat . Neke od njih su: šampinjoni, spanać, karfiol, pasulj, brokoli, kelj...


Pripazite samo na količinu što se tiče biljnih namirnica, jer su većina njih izrazito bogate ugljenim hidratima. Svakako je sve ključ u balansiranoj ishrani i dobroj kombinaciji namirnica. Budite najbolja verzija sebe.

Comments


bottom of page