top of page

Kako sami da napravite plan ishrane za mršavljenjeDa bi najlakše ušli u režim, i počeli zdravo da se hranite potrebno je da postepeno ubacujete zdrave namirnice u vaše obroke. Kada se odlučite na ovakav korak, najgore što možete da uradite je da striktno izbacite sve loše stvari i strogo se pridržavate ishrane. Veoma je mali procenat ljudi koji istraju na taj način. Obično posle nekog vremena kreće žudnja za slatkišima, grickalicama, sladoledom, nekom brzom hranom... Ako ste imali loše navike u ishrani, treba postepeno da radite na njima. Naravno, to ne podrazumeva da otežete proces mesec dana, i ubacite jedan zdrav obrok u toku dana za to vreme. Nego, pokušate da spremate što zdravije obroke sa osnovnim namirnicama (meso, riba, povrće, pirinač, krompir...) koje su dobar izvor nutritijenata.Ako vam se zatraži nešto slatko, na primer pojedite jedan red čokolade. Sledeće nedelje smanjite na jednu do dve kockice, i tako postepeno smanjujte žudnju za bilo čim što vam je navika, i prosto vam telo traži. Samo tako ćete uspeti da u potpunosti izbegnete konstantnu žudnju ili odustajanje posle 10 dana dijete.


Takođe, vodite računa o veličini porcija koju spremate. Vaš dnevni unos kalorija, nije isti kao kod nekog drugog. Svaka osoba je individua za sebe, i za svakog su potrebne drugačije dnevne potrebe. Prilagodite ishranu sebi, kao i veličinu porcija koju jedete. Postoje razni sajtovi gde možete da izračunate potreban dnevni unos kalorija.


Neke od namirnica koje imaju dobar izvor osnovnih nutritijenataZA UGLJENE HIDRATE: Pirinač, krompir, ovsene pahuljice, tortilje, testenine, kukuruz, banane...


ZA PROTEIN: Piletina, ćuretina, riba, govedina, tunjevina, belance, pasulj...


ZA MAST: Avokado, jaja, kikiriki puter, losos, haringa, kokosovo ulje, riblje ulje (omega 3), indijski orah, lešnik, badem (kao i većina orašastih plodova)...


Na osnovu ovoga, sami možete da uklopite obroke, napravite plan i počnete da ga primenjujete. Svaki početak je težak, ali kroz par dana ćete i sami videti koliko će prvenstveno vaše telo biti zahvalno, a samim tim i vi ćete biti zadovoljniji. Kada počnete da vidite prve rezultate na ogledalu i vagi, daće vam motivaciju da nastavite dalje. Sve te zdrave navike će vam preći u normalan način funkcionisanja. Treba da shvatite da ne morate previše da se odričete , da bi živeli zdrav život i lepo izgledali. Sve je stvar u balansu. Zato vodite računa o sebi i svom zdravlju, i dajte svoj maksimum.

Commentaires


bottom of page