top of page

Kako posle dijete?

Glavni problem nastaje kada neku od dijeta za koju ste se odlučili završite, i ne znate kako treba da nastavite da se hranite. Da li možete stvarno nastaviti da se hranite onako kako ste se hranili pre dijete, jer vas je takav način ishrane i doveo do toga da vam je dijeta potrebna? Ili morate naći način da promenite te loše navike koje su vas naterale na dijetu?

Vaš način ishrane, i uopšte vaš način života su vas ugojili. Možete držati dijetu koliko god želite, ali onog trenutka kada je prekinete i vratite svoje prehrambene navike vratiće se i stari kilogrami. To je takozvani „jo-jo“ efekat koji se većini događa. Potrebno je da napravite male korekcije kojih ćete se uvek pridržavati. Ne morate da menjate svoj žvot iz korena, ali potrebne su male promene koje će vam doneti dobre rezultate i na koje ćete vremenom navići.

Držati se određenog plana ishrane i dijeta određen broj dana je besmislica. Jer nakon tog broja dana se svi vraćaju starom načinu života. Koristite dijete kao podsticaj za dalje promene, ali nemojte se potpuno oslanjati na nju. Kad postignete određen gubitak kilograma, što će pozitivno uticati na vas i vaše raspoloženje, prilagođavajte svoju svakodnevnu ishranu tako da i dalje možete da napredujete ( da li je to gubljenje kilograma, dobijanje ili jednostavno želite da održavate kilažu koju ste postigli).

Nemojte se oslanjati na rigorozne dijete koje vas primoravaju na glad i preživljavanje sa nekom voćkom tokom dana. Te dijete su jako nezdrave za vaš organizam, i kilograme koje brzo izgubite zbog izgladnjavanja, isto tako se brzo i vrate čim počnete normalno da jedete. Ono što treba da radite kako bi bili na zdravoj dijeti je da unosite zdravu hranu (povrće, pirinač, krompir, piletinu, ribu, ćuretinu…). Fleksibilna dijeta vam omogućava da možete normalno da jedete tokom dana, pravilnim balansiranjem masti, proteina i ugljenih hidrata koje treba da unesete na dnevnom nivou. Takvom ishranom nikada nećete biti gladni, a postizaćete svoj željeni cilj i imaćete sjajne rezultate.

Kada počnete da se tako hranite, nakon nekog vremena vaše telo više neće imati potrebu da se hrani loše. Ovakva ishrana prelazi u naviku, što i jeste poenta cele priče. Brzo ćete ući u suštinu funkcionisanja, a kada vidite rezultate nećete hteti ništa ni da menjate niti ćete imati potrebu da se vratite starim navikama. Uvek se trudite da budete primer drugima, i da budete najbolja verzija sebe jer ćete tako biti zadovoljniji sobom.

bottom of page