top of page

Trening za skidanje kilograma

Kako skinuti kilograme ? Pitanje na koje mnogi žele brz i jednostavan odgovor, pogotovo u ovom delu godine. Brz i jednostavan odgovor je „ promeni svoje navike“.

Navike koje morate menjati vezane su za fizičku aktivnost i navike vezane za ishranu. Postoje dve grupe ljudi, oni koji su bili totalano fizički neaktivni i oni koji treniraju ali bez željenih rezultata. I za jednu ali iza drugu grupu saveti su uglavnom isti. Gledajući ogromnu većinu vežbača u teretani, pa čak i onih koji treniraju godinama po mnogim stvarima oni su i dalje početnici. Napredak koji se vidi na njima je uglavnom napredak ostvaren u prvih par meseci treninga, jer se u tom periodu telo moralo adaptirati na novonastalu situaciju (stres izazvan treningom). Nakon toga oni stagniraju i nema vidljivih promena. Baš iz tog razloga nije dovoljno samo se pokrenuti i početi sa treningom, već morate početi da trenirate u pravom smeru. Da se odmah upoznate sa osnovnim i bitnim stvarima vezanim za trening, jer se loše navike kasnije teško menjaju.

Šta je to osnovno i bitno u treningu kada hoćemo da izgubimo kilograme ? Upravo ono što je bitno i u treningu za dobijanje mišićne mase, a to je trening sa tegovima. Iako su danas jako popularni grupni treninzi bazirani na aerobnim aktivnostima i velika većina trenera savetuje kardio treninge, to nije pristup koji će omogućiti željene rezultate. Ako se pitate zašto su takvi treninzi najzastupljeniji i treneri podržavaju takav rad, odgovor je veoma jednostavan. Isključivo zbog finansijske koristi jer se na grupnim treninzima zarađuje puno više novca, nije potrebna velika stučnost trenera već je samo potreban neko da vas zabavi i izmori. Sve u svemu takvi treninzi često ne daju željene rezultate, bazirani su na trenutnoj potrošnji kalorija i ako sa ishranom ne budete u određenom deficitu nepretka neće ni biti. Takođe kada se kilogrami gube na ovaj način, nema očuvanja i izgradnje mišićne mase. Kada se sa tim kilogramima izgubi i ono malo mišića koje imate postajete mršavi i mlitavi što ponekad ume da bude i gora pozicija od one sa kojom ste startovali. Za takve situacije pored treninga veoma često bude kriva i ishrana. Čak i kada je u pitanju rad u teretani mnogi treneri će vas savetovati da radite veliki broj ponavljanja i puno kardio vežbi. Veliki broj ponavljanja opravdavaju time što na dijeti nećete imati puno snage da radite sa većim težinama i slično. Kada ste na dijeti ili bolje rečeno na kvalitetnoj i izbalansiranoj ishrani sa kalorijskim deficitom potrebno je trenirati sa „velikim „ opterećenjem i malim brojem ponavljanja. Upravo je to recept za očuvanje mišićne mase i izradnju mišića. Sada bi neko rekao, ja ne želim mišićnu masu već hoću samo malo da se „zategnem“. Naše telo nije gumica i ne može da se rasteže, zateže i opušta, već se ono sastoji od mišića i masti. Masti su te koje „vise“ i zbog kojih izgledate opušteno, a mišići daju „oblik i čvrstinu“. Dakle, kada govorite o „zatezanju“ govorite o smanjenu procenta masti i očuvanju/dobijanju mišića.

Takođe, mišići su vaši najveći saveznici u smanjenju procenta masti. Što više mišića budete imali, pored „zategnutijeg „ izgleda vaše telo će imati viši bazalni metabolizam, a to bi značilo da će trošiti više kalorija. Kao što stalno govorimo trening treba biti zasnovan na osnovnim pokretima, pokrete čučnja, pokrete podizanja tereta sa poda ili bolje rečeno varijacija mrtvog dizanja i raznih potisaka za gornji deo tela. Takvi pokreti angažuju veliki broj mišića, podižu nivo hormona, izgrađuju mišiće, a pored svega toga troše i veliki broj kalorija. Ovakav trening će učiniti da budete funkcionalniji i snažniji, a obavljanje vaših sakodnevnih aktivnosti biće neuporedivo lakše. Ono najvažnije kod ovakve vrste treninga je pravilno izvođenje ovih složenih pokreta koje ponekad nije lako savladati. Potrebno je dosta vremena uložiti u savladavanje tehnike ali morate biti strpljivi i uporni.

Kardio treninzi imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja i ne trebate ih izbegavati. Takođe imaju i svoju ulogu u skidanju kilograma ali oni ne mogu biti osnova vašeg treninga. Osnova mora biti trening sa tegovima namjanje tri-četiri puta nedeljno, treninzi bazirani na većim težinama i manjim brojem ponavljanja. Ovo sve važi samo pod uslovom da je tehnika izvođenja svih vežbi perfektna. Pored treninga sa tegovima ubacite i nekoliko kardio treninga, ti kardio treninzi neka budu u odvojenim danima/ delovima dana ili isključivo nakon treninga sa tegovima. Nikako nemojte raditi kardio pre treninga sa tegovima. Teratana je najbolji izbor, izbegavajte grupne treninge bilo da se radi o nekim laganijim ili težim treninzima. Kada su laganiji treninzi u pitanju rezultata neće biti dok kada su u pitanju funkcionalni treninzi i slično rizik od povrede je jako veliki. Teretana vam pruža najviše slobode i trening možete da prilagodite ličnim potrebama i ciljevima.

Trening sa ličnim trenerom je svakako najbolja opcija ali ako sebi to ne možete da priuštite možete posetiti našu stranicu sa planovima gde ćemo zajedno pokušati da poradimo na vašem problemu. Sastavimo odgovarajući trening program i damo savete i upute oko pravilnog izvođenja vežbi. Takođe možete dobiti i odgovarajuće savete po pitanju ishrane i suplementacije što je veoma bitno u procesu skidanja kilograma.

bottom of page