top of page

Zagrevanje pre treninga

Pre bilo kakve fizičke aktivnosti i bilo kog sporta, potrebno je da zagrejete mišiće kako bi izbegli povrede i kako bi poboljšali efekat vežbanja. Vežbe zagrevanja podrazumevaju razgibavanje mišića, ubrzavanje cirkulacija, podizanje temperature mišića, kao i pripremanje tela na fizičku aktivnost koja sledi.


Postoji nekoliko načina da se zagrejete i pokrenete mišiće pre nego što počnete sa treningom. Jedno od načina je Statičko istezanje. Samo ovakav vid zagrevanja ne može u potpunosti da postigne efekat koji je potreban da bi vaši mišići bili spremni na aktivnosti. Istegnut mišić je opušteniji, pa samim tim i skloniji povredama pri većim naporima. Jedino početnici bi mogli početi trening sa statičkim istezanjem, ili ga odradite na kraju treninga kako bi se mišić brže oporavio.Brz hod na traci u trajanju od 5,10 minuta je dovoljan kako bi se temperatura tela podigla, i kako bi se zglobovi i mišići zagrejali i bili spremni za aktivnost i napore.


Takođe, možete koristiti i Foam Roller kako bi povećali prokrvljenost u mišićima. On ima dosta zdravih benefita, i može vam pomoći kada su performanse i funkcionalnost u pitanju. Kada ga koristite, izrolajte više onu grupu mišića koju treba da trenirate od ostalih delova.Što se tiče dinamičkog zagrevanja, ono predstavlja imitaciju pokreta vežbi koje ćete izvoditi na samom treningu. Ovaj način je odličan kako bi pripremili mišiće na pokrete koji im slede. Zagrevajte se sa minimalnim težinama, ili potpuno bez težina. U zavisnosti od toga koju ste grupu mišića planirali da trenirate, po tome treba da prilagodite i zagrevanje.


Zagrevanje ne treba da vam traje previše dugo, jer ćete samim tim izgubiti snagu. Poenta je da zagrevanjem omogućite da budete jači, efikasniji i spremni za trening i napore. Nikada ne počinjite trening potpuno hladnih mišića. Slušajte svoje telo i ono što mu prija.

Commentaires


bottom of page