top of page

Da li je zdrava fleksibilna dijeta?

Većina ljudi koja se odluči da ode na dijetu, nekoliko dana pre toga pokušava da nadomesti sve što neće biti u mogućnosti da jede ili pije, i preforsira stomak i generalno organizam. Onda kada počne sa dijetom, jedva čeka da se ceo taj proces završi kako bi se uvele neke namirnice koje organizam sam traži. Kada je u pitanju mršavljenje ili dobijanje manjeg broja kilograma, to se nekako izdrži. Ali kada su u pitanju malo ozbiljnije brojke, gde je duži proces onda dolazi do problema, brljanja u ishrani i na kraju odustajanja. Zato je najbolje ne uvoditi nikakve nezdrave dijete, ili se odricati previše stvari. Prosto i jednostavno počnite da primenjujete fleksibilnu dijetu, koja će prijati vašem telu i koja je pre svega zdrava.


Šustina ovakvog načina ishrane je da bude što manje zabrana u samom procesu, samim tim nećete imati utisak da nešto sebi branite pa vam se neće ni tražiti, a moći ćete da istrajete i potpuno prihvatite ovakav način zdravog života. Upravo je to razlog zašto je ovakva dijeta dugoročna, za razliku od ostalih.


Prvenstveno šta treba da uradite je to da odaberete cilj. Potrebno je da izračunate dnevni unos kalorija koji je potreban vašem telu. Ako želite da smršate morate da budete u deficitu, a obrnuto, ako želite da se ugojite u suficitu sa kalorijama. Zatim da odaberete namirnice koje volite da jedete, i rasporedite u obroke tokom dana. Nekom odgovara više obroka po manje hrane, a nekom manje obroka koji su obilniji. Sve su to individualne stvari koje se koriguju u skladu sa vašim željama i mogućnostima.


Treba da osmislite ishranu da prija vašem telu, da ne osećate uskraćenost već da uživate u samom procesu. Nekoliko kockica čokolade vam neće poremetiti samu ishranu, ali čitava čokolada verovatno hoće. Poenta je samo naći balans, i iskontrolisati sebe količinski. Trudite se da bar 70-80% vaše ishrane bude čisto i zdravo, kako bi ostatak mogli da iskoristite na namirnice u kojima uživate bez osećaja krivice. Samo imajte granicu, i ograničite sebi koliko smete.


Poenta je da ako ste jeli previše nezdravu, brzu hranu, slatkiše i grickalice počnete telo da odvikavete od loših navika, ali postepeno. Danas pojedite jednu stanglu čokolade, od sledeće nedelje će to biti jedna kockica, a onda će doći do toga da ćete pojesti baš ako vam se traži. Prosto je, samo nemojte forsirate sebe, nego sve radite postepeno.


Tako ćete vremenom shvatiti šta vam prija od hrane, i kako bi trebalo da se hranite. To će vaše telo prihvatiti, i postaće normalno za vas da tako funkcionišete. I da se desi da ispadnete iz balansa na dan, dva i prekršite neke stvari, uvek lako možete da se vratite tome bez ikakvih posledica. Znatno je lakše i efikasnije od strogo restriktivnih i nezdravih dijeta. Samo dajte sebi vremena, i budite uporni. Budite disciplinovani, ali ne i previše strogi. Velika je razlika u tome. A sami rezultati sigurno neće izostati. Budite najbolja verzija sebe.

Comments


bottom of page