top of page

Kako zavoleti trening?

Fizička aktivnost je za mnoge nemoguć cilj, jer nemaju dovoljnu motivaciju a ni želju da se pokrenu jer su previše lenji i non stop odlažu treninge za neki drugi dan. Iako svi znamo da je fizička aktivnost zdrava i da će nam doneti mnogo toga dobrog, to nije jednostavno dovoljan razlog kako bi se pokrenuli.

Pre nego što krenete da trenirate bilo kakav sport, i nakon što počnete imaćete totalno dva različita mišljenja. Samim tim trening vas prvobitno gradi kao osobu. Postaćete mnogo obzirniji prema treningu, a samim tim i prema sebi i svojim obavezama. Postaćete manje lenji i za druge stvari u životu, jer jedna stvar povlači drugu i samim tim menjate sebe kao ličnost. Počećete da uživate u treningu i cenićete svaki put kada budete uspeli da odete na njega, jer će vam postati izduvni ventil i nešto što radite samo za sebe.

Ono što za početak možete da uradite je da nađete disciplinu koja vam odgovara, sport koji vam neće „dosaditi“ i u kome ćete uživati. Treba sebe da pronađete u tome, i da volite sport koji odaberete.

Druga stvar koja može da vam pomogne je da pronađete društvo koje bi išlo sa vama, ili nekoga ko je već u nekom sportu pa možete da mu se pridružite. Onda ćete moći da motivišete jedno drugo, i da se podržavate i kada ponestane volje i motivacije(što se svima dešava). Možete i da pronađete neke grupne treninge ili sportove gde ćete sigurno upoznati ljude sa sličnim interesovanjem, sa kojima ćete možda ostvariti i lepo prijateljstvo.

Ako ste ipak osoba koja više voli sama da trenira, onda uvek možete da stavite slušalice u uši i pustite vašu omiljenu muziku. Nećete obraćati pažnju na druge ljude, niti će vam oni smetati. Svaki put ćete na takvim treninzima dati svoj maksimum, i uživaćete u svakom trenutku.

Takođe, pokušavajte da ne radite stalno iste treninge, nego da kombinujete i uvodite neke nove vežbe kako vam trening ne bi brzo dosadio. Naravno zavisi od vrste sporta koji ste odabrali, ali svakako i da ste na grupnim treninzima nikad se ne rade jedne te iste vežbe.

Najbolji deo dolazi kada vi počnete da primećujete promene u vašem raspoloženju i ponašanju. Trening će vas sigurno u svakoj situaciji oraspoložiti i posle njega ćete se osećati bolje. A vremenom ćete početi da primećujete i fizičke promene, kako se vaše telo menja, zateže, smanjuje ili povećava, to naravno zavisi od cilja. Počnite da pratite te promene, i merenjima obima delova tela, slikama i kilogramima. Samim tim kad počnete da uviđate sve ove stvari postaćete zadovoljniji sobom, svojim odlukama, izgledom. Tada možete da pomažete i drugim osobama oko sebe i da utičete pozitivno na njih. Uvek budite motivacija i sebi i drugima.

bottom of page