top of page

Kako se ne gojiti za praznike?

Praznici treba da Vas asociraju na porodicu, ljubav, topao osećaj…a ne na grižu savest oko viška kilograma.

Prejedanje je nekako postalo sastavni deo praznika i čestih porodičnih okupljanja, pa je sasvim jasno zašto se svi plaše famoznih praznika.

Postavlja se pitanje kako nastaviti sa mršavljenjem ili održavanjem tokom praznika?

ZBOG ČEGA SE GOJIMO?

Prvo moramo da razgraničimo. Da biste se gojili u tolikoj količini, morate da pojedete I ogromnu količinu hrane. A većina ljudi ne može da unese toliko kalorija na dan. Pa zašto Vaša vaga pokazuje kilogram više?

Osim ako niste pojeli ogromnu količinu kalorija, vrlo je verovatno da se desilo:

  • zadržavate više vode (posledica previše ugljenih hidrata i soli)

  • privremeno popunjene rezerve glikogena (opet zbog previše UH)

  • višak hrane koji se još uvek nije svario već je ostao u vašem stomaku (zbog veće količine hrane koju ste uneli)Ne postoji nijedan opravdan razlog da se brinete oko toga. Samo sutradan nastavite sa svojim normalnom ishranom i videćete da ćete se vrlo brzo vratiti na isti broj kilograma.

Drugi, krupniji razlog jeste dobijanje kilograma zbog KONSTANTNOG PREJEDANJA.

Često se dešava primer: “Poješču danas malo više”, pa kad ste već pojeli, hajde još malo i lako se sve pretvori u mesece prejedanja koji traju daleko duže od zimskih praznika. Kada svakog dana konstantno unosite više nego što Vam je potrebno, nema nikakve sumnje da ćete se ugojiti. I to je ono što se dešava većini ljudi. Ne od jednog, dva ili tri dana… Već svih onih koji dođu nakon ta dva, tri… Ukoliko se ove godine zaustavite, zagarantovano ćete videti da nećete imati problem sa viškom.

KAKO DA SE ZA PRAZNIKE NE UGOJITE, A UJEDNO UŽIVATE U HRANI?

Sada kada znate da se za jedan dan zasigurno nećete ugojiti, nema razloga da se opterećujete razmišljanjem o tome. Baš ništa važno se neće desiti za to vreme. Nećete se ugojiti, nećete izgubiti formu, nećete lošije izgledati… Bitno je samo da to ne potraje, već da se sutradan vratite svom standardnom režimu…ili za par dana. Samo da se tih par dana ne pretvore u nedelju ili nekoliko nedelja.

Jedino ako mislite da se ne možete zaustaviti, da ćete nastaviti da jedete velike količine hrane, I da ćete se previše opustiti, onda je poželjno da bar vodite računa o količini hrane koju jedete.

U svakom slučaju uživajte u predstojećim praznicima. Opustite se I ne razmišljajte o hrani. Za tih par dana Vam se ništa neće dogoditi, a Vi ćete biti mnogo rasterećeniji I raspoloženiji.

bottom of page