top of page

Naša preporuka za suplementaciju

Za normalno funkcionisanje organizma, i kako bi bili zdravi i osećali se puni energije morate da unosite određenu količinu vitamina i minerala. Malo toga možete da unesete putem hrane, pa je poželjno da ih unosite kao dodatak ishrani.


Neke od osnovnih vitamina koje bi trebalo da unosite su:


-OMEGA 3

Omega 3 poboljšavaju vaše zdravstveno stanje organizma, uključujući zdravlje srca, mozga i smanjen rizik od depresije. Pored toga doprinose boljem izgledu kože. U hrani ih najviše ima u ribi i morskim plodovima.

-VITAMIN C

Antioksidans koji je veoma važan nutritijent za naše zdravlje. Dobijanje dovoljne količine ovog vitamina je posebno važno za očuvanje zdravog imunološkog sistema, kao i za ishranu kostiju, poboljšanje funkcije mozga pa čak i brže lečenje rana. Najbogatiji izvori vitamina C su voće i povrće, dok su meso i mlečni proizvodi nešto manje oplemenjeni ovim vitaminom.


-MAGNEZIJUM

Magnezijum obezbeđuje međusobnu komunikaciju naših ćelija, kontrakciju mišića, koagulaciju krvi, proizvodnju energije i formiranje kostiju i ćelija. Pospešuje zdravlje srca, sprečava moždani udar i poboljšava raspoloženje i pamćenje. Namirnice koje su bogate magnezijumom su crna čokolada, avokado, riba, povrće i orašasti plodovi i žitarice.


-CINK

Leči impotenciju, sintezira DNK, povećava inteligenciju, imunitet i dobar je za oporavak. Pošto se znojenjem izbacuje iz organizma, potrebno ga je dodatno unositi. U hrani ga možete naći u ribi i morskim plodovima, džigerici, konjskom mesu i žimancima.


-VITAMIN D

Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum. Neophodan je za pravilan rast kostiju, zuba i za dobar rad mišića i nervnog sistema. Organizmu je potreban u borbi protiv bakterija i virusa. Vrlo malo namirnica sadrži vitamin D, a neke od njih su riba, džigerica, sir,mleko i žumanca.


-L CARNITINE

Amino kiselina koja transportuje masne kiseline u mitohondrije, ćelijske energente. Povećava dotok kiseonika do mišića, samim tim i razmenu kiseonika i ugljen dioksida. Jako je rasprostranjena supstanca, pa lako možete uneti dovoljne dnevne količine putem hrane. Neke od namirnica su crveno meso, semenima, orasima, mahunarkama, povrću, voću..


-AMINO KISELINE

One se smatraju gradivnim blokovima proteina, zbog čega su u ishrani ključne za održavanje optimalnog zdravlja i sprečavanje nedostatka proteina. One čine veliki deo mišića i tkiva, i pomažu zaceljivanju rana, proizvodnji hormona, imunološkoj funkciji, rastu mišića i proizvodnji energije. Namirnice kao što su riba, meso i jaja se sastoje od mnogo različitih vrsta amino kiselina.
Sve što ne možete da unesete putem hrane i potrebnoj količini, preporučljivo je uneti na drugi način putem tableta i dodataka ishrani. Bitno je da vaše telo dobije dovoljnu dozu kako bi bilo zdravo i normalno funkcionisalo.

Comments


bottom of page