top of page

Ishrana kod insulinske rezistencije i dijabetesa

U proteklih nekoliko godina insulinska rezistencija je sve više zastupljena. Ovo oboljenje ako se ne leči može da izazove jako velike probleme. Zato je vrlo važno ozbiljno shvatiti situaciju, i u što većoj meri srediti životne navike kako bi situaciju držali pod kontrolom.


Insulinska rezistencija je često prisutna kod osoba koje imaju dijabetes i kod osoba koje su gojazne. Ova bolest je usko vezana za ishranu. Prvenstveno treba da izgubite višak kilograma, a samim tim regulišete nivo glukoze u krvi. Gubitak težine može pomoći telu da bolje reaguje na insulin, a promenom ishrane sprečavate ili odlažete razvoj dijabetesa.


Što se tiče same ishrane, najvažnija stvar je ograničen unos ugljenih hidrata. Jedite sveže povrće jer je ono bogato vlaknima. Puno je vitamina i minerala i sadrži malo kalorija.

Umesto belog brašna, koristite brašno od 100% celog zrna, ili probajete bilo koje drugo bademovo, kokosovo... Neka vam ugljeni hidrati budu pretežno iz povrća, voća, mlečnih proizvoda, integralnih žitarica, orašastih plodova...Takođe, izbegavajte slatke napitke, sokove, bezalkoholna pića, energetska pića i druge veštačke zaslađivače. Umesto zaslađenih pića najbolje je da pijete čajeve i vodu. Što se tiče samih zaslađivača koje dodajete u piće ili hranu, birajte pretežno prirodne zaslađivače kao npr steviju, med..


Pored ugljenih hidrata jedite zdrave masti. Treba da konzumirate nezasićene masti umesto zasićenih i trans masti. Unosite masti iz maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova. Povećajte unos omega-3 masnih kiselina tako što ćete jesti ribu (losos, haringa, tuna, sardina, skuša..) bar jednom nedeljno.


Što se tiče proteina, preporučuje se unos u što većem broju jer su proteini relativno neutralni u pogledu metabolizma glukoze i lipida. Jedite što više piletine, ribe, jaja, jogurt.. Slobodno jedite i mlečne proizvode jer sadrže kalcijum, vitamin D i mlečne masti. Naravno, uvek pre birajte organske proizvode, ili ovčije i kozije mleko koje je dosta kvalitetnije od kravljeg.Budite uporni u ovakvom režimu ishrane. Izbacite slatkiše i nepotrebne zaslađivače koji vam samo nanose štetu. Samim tim ako počnete da se hranite pravilno, vaše telo će vam biti zahvalno, osećaćete se bolje i možete da sprečite mnogo veće probleme koje ova bolest može da proizvede. Radite na sebi i čuvajte zdravlje.

Comments


bottom of page