Skorašnji postovi

Arhiva

Tagovi

Ishrana kod insulinske rezistencije i dijabetesa

U proteklih nekoliko godina insulinska rezistencija je sve više zastupljena. Ovo oboljenje ako se ne leči može da izazove jako velike probleme. Zato je vrlo važno ozbiljno shvatiti situaciju, i u što većoj meri srediti životne navike kako bi situaciju držali pod kontrolom.


Insulinska rezistencija je često prisutna kod osoba koje imaju dijabetes i kod osoba koje su gojazne. Ova bolest je usko vezana za ishranu. Prvenstveno treba da izgubite višak kilograma, a samim tim regulišete nivo glukoze u krvi. Gubitak težine može pomoći telu da bolje reaguje na insulin, a promenom ishrane sprečavate ili odlažete razvoj dijabetesa.


Što se tiče same ishrane, najvažnija stvar je ograničen unos ugljenih hidrata. Jedite sveže povrće jer je ono bogato vlaknima. Puno je vitamina i minerala i sadrži malo kalorija.

Umesto belog brašna, koristite brašno od 100% celog zrna, ili probajete bilo koje drugo bademovo, kokosovo... Neka vam ugljeni hidrati budu pretežno iz povrća, voća, mlečnih proizvoda, integralnih žitarica, orašastih plodova...