top of page

Ne vidite napredak, a na dijeti ste?

Verovatno vam se dosta puta dešavalo da kada odlučite da povedete računa o ishrani, u nekom periodu vašeg procesa desi se da jednostavno ne vidite nikakav pomak, iako vodite računa o svemu. Na početku dijete ćete najviše primećivati rezultate, zato što je vaše telo do tada bilo u drugačijem režimu ishrane, i svaka promena će biti vidljiva. Sem što gubite masne naslage, izbacujete i vodu koja se nakupila u organizmu. Kada započnete ceo ovaj proces zapravo shvatite koliko ste pre toga nezdravo živeli. A kada primetite prve rezultate, budete još više motivisani jer znate da ste na pravom putu. Ali se u nekom određenom trenutku desi da sve stane, i to se zove period stagnacije. Jednostavno vi u tom trenutku više ne vidite napredak, a sve radite kao i do tada.

Sa ovim se možete izboriti samo ako ste dovoljno uporni i motivisani. Potrebno je da ponovo korigujete ishranu, i da za nijansu pojačate trening. Primer toga je ako ste krenuli na dijetu sa 90kg, i došli do 80kg, i tu se zaustavio napredak, morate da smanjite unos kalorija i da korigujete nutritijente. Ne možete imati isti dnevni unos kalorija sa 90kg i sa 80kg. Dakle, kalorijski unos bi trebalo da se smanjuje kako se telesna težina smanjuje.

Kilažu uvek treba da gubite ili dobijate postepeno, a ne naglo. Zato nemojte uvoditi nikakve restriktivne dijete, nego balansiranu zdravu ishranu prilagođenu vašim potrebama. Takođe, kilaža ne treba da vam bude osnovno merilo, nego vaš izgled. Nije sve u kilogramima. Potrebno je da pratite promene na vašem telu ili da merite obim butina, struka, ruku...

Pored ovih stavki, jako je važno da vodite računa o količini sna. Adekvatna količina sna je od suštinske važnosti za kvalitetan način mršavljenja. Takođe, potrudite se da unosite dovoljno količina tečnosti.

Budite uporni i dovoljno motivisani kako ne biste odustali na prvoj prepreci. Morate da slušate svoje telo, i šta vam ono govori. Vremenom ćete se privići na zdrav način života, bez žudnje za slatkišima, sokovima i brzom hranom. Samo imajte volju da se potrudite, jer to radite za vaše zdravlje i izgled. Budite najbolja verzija sebe!

bottom of page