top of page

Izbegnite gojenje tokom praznika

Kao što i sami znamo praznične trpeze su pune kalorične hrane koje ne možemo da izbegnemo, i to predstavlja ogroman izazov za one koji vode računa o ishrani, pogotovo onima koji su tek na početku. Iz tog razloga većina ljudi koji imaju želju da počnu sa zdravom ishranom, govori kako će početi posle praznika jer ne žele da prekrše svoj plan ishrane i to na samom startu.

Prvo što ne treba da radite je da se “čuvate” za glavni obrok i zbog toga da gladujete ceo dan. Ako znate da ćete imati kaloričniji obrok, onda smanjite ostale, ali ih nemojte preskakati. Kada sebe izgladnjujete, postajete nervozni i samim tim utiče na vaše raspoloženje, a i na raspoloženje ostalih. Takođe, za taj kaloričniji obrok poješće te mnogo više hrane, nego što biste uneli da ste imali redovne zdrave obroke samo u smanjenoj količini. Treba da se štedite što se tiče kalorija, ali ne i da gladujete. Fokusirajte se na zdrave obroke koje ste i do sada jeli, da njih jedete više od ovih prazničnih kaloričnih obroka. Više voća, povrća, salata I belog mesa jer će vas to dovoljno zasititi da ne morate da preterate sa pečenjem, tortama i kolačima.

Takođe, imajte mere u hrani. Jedite sve dok osećate da ste gladni. Slušaje svoje telo i nemojte unositi dodatne kalorije ako ste već siti tj nemate potrebu da pojedete još nego to radite čisto iz dosade ili zato što je nešto mnogo primamljivo i ukusno.

Ono što još može da vam pomogne je da ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti. U tim periodima je vašem telu neophodna hidratacija više nego ikada, tako da se potrudite da pijete dovoljne količine vode, samim tim ćete moći manje hrane jer će vas voda držati sitijim.

I ono što je neizostavno, da se više krećete. Bez obzira što je napolju hladno i više bi voleli da odmarate i provodite vreme u kući, nađite vremena makar za šetnju. To je neki minimum koji sebi možete da priuštite, kako bi se osećali bolje. Bitno je da budete aktivni, pa makar to bilo i sa minimum truda.

bottom of page