top of page

Vreme je za promene

Ako neko određeno vreme stagnirate i ne vidite više svoj napredak u teretani, onda je pravo vreme da nešto promenite. Postoji nekoliko stvari koje bi mogle da vam pomognu.

Težine prilikom treninga treba da napreduju kao I vi. Uvek težite ka tome da podižete veće težine. Naravno, ne možete svaki trening “probijati” težine, ali vremenom kada osetite da je nešto što ste pre mesec dana podigli jako teško 6 puta, a sada možete sa lakoćom 10, vreme je da tu težinu povećate. Glavni razlog je zato što mišić vremenom navikne na određen napor, nakon čega više ne raste, sve dok se težina ne poveća.

Takođe, jedna od osnovnih greški koju većina pravi je da jedan te isti trening radi godinama. Kao što mišić navikne na određenu težinu, tako navikne i na određene pokrete. Zato je potrebno uvoditi nove vežbe, bar po jednu za svaku grupu mišića kako bi mišić osetio promenu. Novom vežbom za istu mišićnu grupu, pogađate mišić na drugačiji način, na način na koji nije do tada navikao. Samim tim mu dajete razlog za napredak. Kao I kod težina I vežbe su jako bitne za napredak, svaka promena ima uticaj, a sama promena je neophodna. Naravno, potrebno je da pratite svoje telo i šta vam ono govori, da bi znali kada da uvedete neku od promena.

Pauza između vežbi je još jedna stvar koja je jako bitna tokom treninga. Ako pravite pauzu između setova 2 minuta, ili ako pravite pauzu 30 sekundi, rezultat treninga neće biti isti. Ostanite fokusirani na trening, nemojte dozvoliti da vam telefon ili neko drugi odvraća pažnju. Tako da smanjujte pause, I stimulišite intenzitet treninga, kako bi dobili pozitivne rezultate. Takođe možete da radite kružne treninge ili dve vežbe u supersetovima kako bi smanjili vremenski razmak između vežbi.

Pauza ne mora da se odnosi samo na razmak između vežbi, nego i na razmak između treninga. Ponekad je telu potreban odmor od treninga ako je pod velikom upalom mišića, ili ako ste se previše opteretili na treningu. Jedan ekstra dan pauze će vam pomoći da se više odmorite I da možete više da se fokusirate na sledeći trening.

Pratite znakove koje vaše telo ispoljava, slušajte kako se ono oseća I šta mu je potrebno. Nemojte raditi na silu neke stvari, I nemojte preterivati u težinama. Pratite I radite ono što vam prija I što vam odgovara. Nemojte biti monotoni, ponekad je promena važna za napredak. Budite najbolja verzija sebe u svakom trenutku.

bottom of page