top of page

Glad ili prejedanje?

Svi znamo da nije lako odreći se hrane. Pogotovo ako nemate ni motiv, a ni razlog za to. Postoji razlika između gladi i prejedanja, koja je jako velika.

Postoji veliki procenat ljudi koji imaju problem sa hranom kada su pod stresom. Jednostavno od svih tim emocija koje proživljavaju, nalaze utehu u hrani. Svi smo mi prošli bar jednom kroz ovo, ali problem nastaje kada ovo postane navika, ili kada počne da se dešava učestalije nego pre. Glavni način kako se neka osoba suočava sa svojim emocijama postaje hrana, i samim tim nastaju i negativne posledice.

Uzroci ne moraju samo da budu stresne situacije. Isto se dešava i kada vam je dosadno, kada ste umorni, kada vas društvo „natera“ ili jednostavno iz neke navike da u to vreme nešto prezalogajite.

Neke mere koje možete da preduzmete jeste da prepoznate vaš okidač i situacije koje vas dovode do takvog emocionalnog stanja. Cilj je da pratite šta pojedete u toku jednog dana. Tako možete da napravite analizu, kada ste uzeli da jedete koliko ste zaista bili gladni na skali od 1 do 10. Šta radite u trenutku kada osetite glad, i šta osećate u tom trenutku. Tako možete da dobijete realnu sliku zbog čega čeznete za hranom iako niste gladni, i nađete rešenje za svaku situaciju.

Ako vam je dosadno, pa zbog toga jedete, nađite neku novu zanimaciju ili započnite nov hobi koji predstavlja izazov. Ako je stres vaš okidač, nađite nešto drugo što vas smiruje osim hrane. To može biti šetnja, meditacija, trening, čitanje knjige.. bilo šta što će vama u tom trenutku da prija. Ako imate neki problem, pa ste u lošem raspoloženju, pozovite prijatelje, ili idite na neki kraći put da razbistrite misli i suočite se sa negativnim osećanjima.

Postoji još milion razloga zbog čega se ovakve situacije sa hranom dešavaju, ali takođe i milion i jedno rešenje. Pronađite svoj balans, i radite na sebi. Prvenstveno ćete se vi osećati bolje i srećnije, a onda i svi oko vas. Kada posrnete za nekom nezdravom hranom, neka vam prvo prođe kroz glavu da li je to zaista ono što želite, da li stvarno osećate glad ili je to vaš trenutni hir. Kada tako budete reagovali nekoliko puta, svaki sledeći put će biti lakše da odolite hrani.

bottom of page