top of page

Izbegnite povrede

Kod vežbi koje pokreću veći broj mišićnih grupa, izvođenje je veoma zahtevno. Teško je samostalno savladati pravilnu tehniku izvođenja, a ako se vežba pogrešno izvodi prvenstveno može doći do nekih povreda težih ili lakših, kao I to da vaše telo neće napredovati kako bi trebalo.

Neke od takvih vežbi su mrtva dizanja, čučanj, bench press, kao I varijacije ovih vežbi: iskorak, potisak sa šipkom i slobodnim tegovima, zgibovi, veslanja u pretklonu... Pored toga discipline olimpijskog dizanja tegova koje su verovatno tehnički najzahtevnije za izvođenje, a u poslednje vreme postaju sve popularnije među rekreativcima. Primer je nabačaj i trzaj. Krosfit je popularizovao izvođenje ovih ozbilnjih vežbi, ali pri tome dosta vežbača ipak ne radi pravilno. Društvene mreže su odlična stvar i na nekim video snimcima možete videti kako se pravilno koriste trenažeri I razne sprave, ali sa slobodnim tegovima stvar je mnogo kompleksnija. Takve vežbe se ne uče preko video klipova, nego vam je neophodan trener ili neko ko je stručan I ko bi mogao pravilno da vas nauči njihovom izvođenju.

Veliki problem kod izvođenja čučnja je dubina, dok za mrtva dizanja najveći problem predstavlja visina sa koje se podiže teg. Ovaj problem zavisi od više faktora, a najveći je fleksibilnost tj istezanje zadnje lože. Dosta ljudi koji idu u teretanu na početku ne mogu pravilno I bezbedno da izvode ove vežbe. Naš savet je da kod mrtvog dizanja podignete tegove na blokove ili šipke odgovarajuće visine, I da na početku naučite pravilno da izvodite vežbu iz tog položaja. Kasnije sve što više budete istezali zadnju ložu, moći ćete da smanjujete visinu sa koje radite mrtvo dizanje. Isto važi i za čučanj. Krajnji cilj je da naučite pravilno izvođenje vežbi, a za to je potrebno vreme I postepen rad.

Posebno na ovo sve treba da obratite pažnju ako imate neki problem ili povredu, koja može da vas “koči” prilikom treninga, kako ne bi pogoršali stanje ili doveli do još većeg problema. Radite vežbe pravilno I bezbedno, I nikad nemojte zanemarivati ako vaše telo oseća umor ili bol.

Trenirajte pametno i ako niste sigurni da li tehnički pravilno radite vežbe angažujte trenera. Možda vam to deluje kao skupa opcija ali razmislite koliko npr para potrošite na suplementaciju iz koje ne možete da izvučete maksimum jer vam je trening loše organizovan ili tehnički loše izvodite vežbe. Koliko dugo stagnirate, i koliko ste članarina uplatili za to vreme, a na kraju razmislite i o povredama čije lečenje košta puno više. Takođe se setite da su to uglavnom povrede za koje ne postoji trajno rešenje već se terapija svodi na trenutno smirivanje problema i smanjenje bola.

Nas uvek imate na raspolaganju ako imate neku nedoumicu ili vam je potrebna bilo kakva pomoć u vezi ishrane ili treninga. Nemojte se ustručavati da pitate, jer time možete samo poboljšati sebe I usput naučiti nešto novo. Trenirajte pametno I budite najbolja verzija sebe!

bottom of page