top of page

Trikovi za gubljenje kilograma

Kada dođete do trenutka odlučnosti i rešenosti da izgubite svoj višak kilograma, nemojte se plašiti i stideti da savete potražite na različitim stranama.

Ljudi širom sveta imaju problema sa prekomernom telesnom težinom, što je stanje koje ponekad može dovesti do opšteg očaja i nezadovoljstva. Mnoge osobe se sa tim problemom bore godinama, a ponekad i čitav život, tako da ta borba nimalo nije laka i toga morate biti svesni I spremni, ako se odlučite na ovakav korak.

Svakome je na početku cilj samo gubljenje kilograma. Ali kasnije svi teže da postanu fizički jači, ali ne i krupniji, odnosno da imaju izvajano telo koje su oduvek želeli.

U suštini, postoje 5 stvari kojih bi trebalo da pratite kako biste izgubili neželjeni višak kilograma:

1. Smanjite kalorije: jedini način da istopite masne naslage jeste da unosite manje kalorija nego što je vašem telu potrebno. Kalorije za svakog čoveka su drugačije I subjektivne, što se radi na osnovu proračuna u odnosu na Vašu visinu, težinu I koliko ste aktivni na dnevnom nivou. U tom slučaju se dobija dnevni unos kalorija koji je potreban Vašem telu, a ako želite da smršate treba da unosite od 300-500 kalorija manje u odnosu na to.

2. Redovan san: druga stvar na koju se morate osloniti jeste redovan san, odnosno od 7 do 9 sati svake noći. Tokom sna, vaše telo se revitalizuje i troši nakupljenu energiju i kalorije, iako je u stanju mirovanja.

3. Dizanje tegova: morate dizati tegove od tri do pet puta nedeljno. Trening sa težinama pomaže pri sagorevanju masti I povećavanju mišića. Tako Vaše telo izgleda oblikovanije I zategnutije, što je svakom I cilj. Preporučuje se trening u trajanju od 45 - 90 minuta.

4. Unos proteina: je jako važan za održavanje mišića I njegovu izgradnju. Na kilogram telesne težine ide oko 2 grama proteina dnevno, a ostatak kalorija se raspoređuje u određenom odnosu. 1 gram proteina ima 4 kcal kao I ugljeni hidrat, dok 1 gram masti ima 9 kcal.

5. Kardio vežbe: ove vežbe će vam pomoći da povećate svoju izdržljivost, I pojačaćete svoju volju takođe. Kardio vežbe Vam mogu pomoći u sagorevanju kalorija, ali ne I da se zategnete. Ovo je opciono rešenje, dok su vežbe sa težinama glavne u ovom procesu.

Prateći ove jednostavne savete i menjajući neke loše navike, praktično svako može dobiti svoje telo iz snova. Naravno, kada kažemo da su saveti jednostavni, mislimo na to da su jednostavno sročeni. Svakako ćete imati poteškoća da se odviknete od loših navika posebno ako ih godinama negujete. Ako zapnete i posrnete na samom početku svog putovanja, setite se da je prvi korak najteži i da je uspeh i sama činjenica da ste odlučili da pokušate. Podignite se i probajte ponovo, i ponavljajte sve to, dok ne dobijete rezultate za kojima čeznete.

bottom of page