top of page

Banana pre ili posle treninga?

Banane su neizostavni deo u ishrani svakog sportiste. Banana obiluje jednostavnim šećerom, monosaharid fruktozom, i predstavlja brzi izvor energije, što je sportistima preko potrebno za vreme treninga.

Razna naučna istraživanja govore u prilog ovoj namirnici, a jedno od njih kaže da konzumacija samo dve banane dnevno obezbeđuje dovoljno energije za 90 minuta napornog rada. Banana sadrži u sebi fruktozu i glukozu, kalijum, provitamin A, vitamine B kompleksa i pektin i za sigurno spada u grupu namirnica koju zovemo super hrana. Takođe, banana sadrži i trptofan, amino kiselinu koje telo pretvara u serotonin, poznat po tome što opušta, poboljšava raspoloženje i daje osećaj sreće. Banana sadrži veoma važan mineral kalijum, koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad nervnog sistema. Nedovoljna količina kalijuma u organizmu može dovesti do srčanih tegoba, stanja opšte slabosti, umora i razdražljivosti. Za vreme treninga telo gubi kalijum putem znoja, a duže aktivnosti, poput treninga izdržljivosti, mogu znatno smanjiti nivo kalijuma u telu. Ovde banane imaju ključnu ulogu i odlično dopunjuju depoe kalijuma.

Jedna banana srednje veličine sadrži jednaku količinu pektina kao i jabuka srednje veličine. Ovo je pokazatelj da banane mogu da smanje nivo lošeg holesterola u krvi. Međutim, u poređenju sa jabukom, banana ima četiri puta više belančevina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa, i dva puta više svih ostalih vitamina i minerala. Takođe banana pomaže u nizu zdravstvenih problema poput povišenog krvnog pritiska, dve banane dnevno mogu znatno smanjiti povišeni krvni pritisak. Gvožđe u banani je ključno za pravilnu proizvodnju hemoglobina i mnogih enzima koji su bitni za formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Konzumiranje banane pre treniga je odlična stvar, ali treba imati na umu i vreme konzumacije iste. Radi se o tome da telo mora imati dovoljno vremena da svari unetu namirnicu, da bi trening bio lakši i neopterećujući. Bananu je najbolje pojesti sat vremena pred trening. Banana i kao obrok posle treninga je takođe dobar izbor. Dakle, uvrstite banane u svoj meni, imaćete mnogo više energije i bićete zdraviji. Uživajte!

bottom of page