top of page

Surutka kao najbolji izvor proteina

Surutka je poznata kao lekoviti napitak još iz antičkih vremena. Surutka sadrži mnoge važne elemente, proteine, kalcijum, jod..i ima odličan odnos kalcijuma prema fosforu, i natrijuma prema kalijumu. Surutka je bogata i B vitaminima, među kojima je vrlo važan B12. Ipak, većina stručnjaka će se složiti da su najvažnija stvar u surutci – proteini.

Mleko sadrži dva osnovna proteina – kazein i protein sirutke, koji se bitno razlikuju po svojim karakteristikama i biološkom delovanju. Biološka vrednost (BV) kazeina je 77, dok se biološka vrednost proteina (u zavisnosti o sadržaju aminokiselina) surutke približava maksimalnoj cifri 100. Prehrambene i funkcionalne karakteristike proteina surutke zavise od strukture i biološkog djelovanja proteina surutke. Uobičajene metode pasterizacije delimično uništavaju vredne sastojke surutke. Prema biološkoj vrednosti postoji rangiranje proteina surutke, najveća je biološka vrednost izolata surutke, zatim koncentrata, peptida proteina surutke, intaktnog proteina i na kraju slobodnih amino kiselina. Koncentrat proteina surutke sadrži 35 % proteina u suvom obliku sa 70-85% bioraspoloživosti.

Veća biološka vrednost proteina surutke u odnosu na proteine mleka rezultat je visoke koncentracije lizina (40% i više) pa cisteina i metionina (2,5 puta više). Za iskoristivost proteina u organizmu bitan je odnos cisteina i metionina, koji je u proteinima surutke oko 10 puta veći nego u kazeinu.

Protein surutke ima visok sadržaj amino kiselina razgranatih lanaca (BCAA), cisteina, laktoalbumina, laktoze, minerala i tragova masti. Istraživanja su pokazala jedinstveno delovanje proteina surutke na imunitet. Prava vrednost proteina surutke je i u njegovoj iskoristivosti, odnosno visokoj biološkoj vrednosti (BV). BV za proteine različitih izvora tačno pokazuje koje od njih naše telo najbolje apsorbuje. Na vrhu liste najbolje biološke vrednosti je izolat proteina surutke, a proteini biljnog porekla (kao npr.soja), nalaze se na dnu skale.

Očigledno da je surutka najbolji izbor proteina za vas. Naše telo i naši mišići zahtevaju adekvatan oporavak posle treninga,a pomoću proteina surutke mi smo u mogućnosti da zadovoljimo naš organizam.

bottom of page