top of page

Temelji napretka

Kad nam je neudobno i nelagodno ne znamo šta da radimo jer ne znamo šta će se sledeće desiti. Neudobnost tako izaziva bol jer uzrokuje strah – a niko ne voli da se plaši.

Suočeni sa neudobnošću, imate dve mogućnosti. Možete otpuzati nazad u svoju zonu udobnosti i stići nigde, ili zaći kroz nepoznato i boriti se da kroz njega prođete i izađete kao pobednik.

Ogromna većina redovno puzi u svoje zone udobnosti. Oni preduzimaju neke korake samo kad su na to prisiljeni – jer ne vole nepoznato, ne vole bol, i ne vole promenu. Neko ne može da se uozbilji, prizove pameti i donese odluku čak i ako se radi o spašavanju sopstvenog života! Ishod? Ostaje prosečan.

Zato većina u svom veku načini samo nekoliko odlučujućih izbora koji tabaju put za čitav ostatak njihovih života. Sve ostalo se kod njih potom grana od tih nekoliko velikih, ko zna kad načinjenih izbora. Znate li zašto je to žalosno? Zato što su mnogi od tih izbora načinjeni pod pritiskom nekon drugog – nisu bili njihovi lični izbori. Zato gledajte ispod površine, uklonite nečiju materijalnu imovinu i sjaj kojim nečiji život spolja blista i... često ćete otkriti samo totalne slabiće i promašene osobe.

Setite se kako ste otpočeli vežbanje. Jednostavno ste doneli odluku, rekli „To je to, počinjem!“, i krenuli. Nešto vas je motivisalo dovoljno da želite da se promenite, pa ste jednog dana dohvatili opterećenje i podigli ga. Bilo je teško, ali niste odustajali.

Onda ste, nakon nekog vremena, dostigli prvi plato, i pomislili da ga nikad nećete prevazići i napredovati, zar ne? Ali šta ste onda preduzeli da biste prošli kroz taj zastoj? Verovatno ste nešto promenili i prolazili kroz više bola, više truda i borbe. Ishod? Veći mišići, veća snaga i više samopouzdanja.

Nekad ne nastavljamo da napredujemo jer nas u tome sprečava strah. Naravno, postoji razlika između teretane I života.

Život je brži. Najveće odluke i putovanja kroz nepoznato su obično brži nego zastoji u teretani. Neke odluke ne zahtevaju ni par sekundi, jer nema vremena da se o njima dugo razmišlja. Ali želite da donesete te odluke I iskusite potencijalni neuspeh, jer jednom kad primate udarac, prerasli ste to iskustvo.

KAKO STEĆI TO SAMOPOUZDANJE ZA DONOŠENJE VEĆIH ODLUKA?

Prvo morate početi da radite na sebi! Šta god bilo ono što mislite da vam nedostaje, to je ono na čemu morate da radite.

Za nekog je to izgled; za nekog drugog uspostavljanje samopouzdanja može značiti obrazovanje. Ne znate dovoljno o nečemu za šta procenjujete da bi vam bilo od velike koristi? Onda zanemarite televiziju i internet i uronite u ono što mislite da vam nedostaje; uz potreban napor, popunićete postojeću prazninu u toj oblasti.

Uvek ćemo osećati da nam nešto nedostaje. To je ljudska priroda – svi imamo jače i slabije strane. Ako posvetite pažnju svojim slabim tačkama i radite na njima, na kraju ćete izgledati simetrično i biti skladno razvijeni.

I, kako počinjete da u sopstvenim očima sebe gledate kao pobednika, postaje sve lakše donositi sve veće i bitnije odluke. Ako radite na slabim tačkama u životu, bićete skladno razvijeni kao osoba.

Kao što je za skladno telo potreban redovan trening, i za skladnu ličnost je potrebno boriti se svakog dana. Potrebno je primiti po koji udarac, i zadati po koji. Ali tako ćete na kraju dana biti mirni znajući da ste se pojavili gde ste hteli – umesto da podvijete rep, savijete leđa i otpuzite u svoju udobnu jazbinu kao svi ostali.

bottom of page