top of page

Dobre strane kofeina

Kofein je alkaloid kojeg sadrže mnoge biljke i neizbežan je sastojak pojedinih namirnica koje upravo zbog toga rado konzumiramo. Molekuli kofeina su prisutni u 60- tak biljnih vrsta, ali su najviše zastupljeni u kafi, čaju i kakao-zrnu. Kofein je veoma dobar i delotvoran kada je vežbanje u pitanju. Kofein ima tri glavna delovanja na telo u odnosu na vežbanje. Kofein deluje kao stimulans na centralni nervni sistem, smanjuje prag stezanja mišića omogućuju i manji stimulans kako bi napravili kontrakciju mišića i povećava mobilizaciju slobodnih masnih kiselina u krvi.

Slobodne masne kiseline deo su masnoća koje telo sagoreva kao gorivo za mišiće pa su kao izvor energije od izuzetne važnosti za maratonce i druge sportiste izdržljivosti. Kofein povećava korišćenje masnoća kao gorivo i na taj način štedi ograničenu zalihu mišićnog glikogena u našem telu.

Kofein podiže koncentraciju pa nam tako olakšava rad na svim psihički zahtevnim zadacima, naročito pri učenju. Kofein deluje kao stimulans, diuretik i blagi laksativ. Mnoge ljude oslobađa teškoća izazvanih astmom, a nalazi se i u nekim lekovima protiv migrene.

Pored navednog, pojačava lučenje hormona gušterače, sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca, stimuliše rad srca i lučenje kiseline u želucu. Takođe, pojačava brzinu i intenzitet disanja, mišićima omogućuje dopremanje veće količine kiseonika, i smanjuje osećaj umora.

Kofein je psihoaktivna supstanca i kao takav podstiče misaone procese i olakšava pamćenje. Poboljšava koncentraciju i reflekse, kao i sposobost ponavljanja određenih radnji . Kofein poboljšava koordinaciju tokom izvođenja složenijih zadataka kao što je upravljanje automobilom i drugim vozilima.

Kofein počinje da deluje nakon 15-30 minuta od unošenja u organizam. Deluje 5-6 sati, a kod pojedinih osoba i nakon 10 sati. Izlučuje se iz organizma najviše putem mokraće (do 75%).

Kao što vidimo kofein ima značajne benefite za naš organizam, ali u svakom slučaju treba biti umeren. Uživajte u kafi, čaju ili kakao napitku i iskoristite kofein za poboljšanje svojih performansi.

bottom of page