top of page

Topljenje i izbacivanje masti

Znate li možda šta su to uopšte kalorije? Ili kako višak masti izlazi iz našeg tela? Kilokalorija je količina energije koja je potrebna da se jedan kubni decimetar vode (1 litar) podigne za jedan stepen Celzijusa.

Svima nam je poznat izraz kalorija otkada su nutricionisti počeli da savetuju ljudima koji imaju problem sa viškom kilograma i gojažnošću da vežbaju i uz to smanje svakodnevni unos kalorija. Podaci iz tabele na poleđini proizvoda ne odgovaraju u potpunosti količini energije koju čovekov organizam može da iskoristi iz konkretne namirnice. Obično se resorbuje oko 98% ugljenih hidrata, 95% masti i 92% proteina. Nutrijenti koji su sastavni deo u svakodnevnim namirnicama koje konzumiramo su (broj kilokalorija na gram nutrijenta):

1. Ugljeni hidrati (4 kcal/g) 2. Masti (9 kcal/g) 3. Proteini (4 kcal/g) 4. Alkohol (7 kcal/g) 5. Ogranske kiseline (3 kcal/g)

Ostali sastojci iz hrane kao što su voda, vitamini, minerali i nesvarljiva vlakna se ne koriste u izračunavanju raspoložive energije iz proizvoda.

Ukoliko osoba koja vežba i želi da skine višak kilograma potrebno je da vodi računa o svojoj ishrani tj. da svakodnevno ima kalorijski deficit što znači da unosi manji broj kalorija u odnosu na to koliko potroši. Za to je potrebno najpre izračunati bazalni metabolizam (dnevna potrošnja kalorija u stanju potpunog mirovanja), onda taj broj sabrati sa brojem potrošenih kalorija u toku dnevnih aktivnosti koje mogu da uključe i trening. Kada smo dobili taj podatak potrebno je samo napraviti uravnotežen plan ishrane koji će podrazumevati dnevni kalorijski deficit od 300 do 500 kilokalorija. Ovakav način možemo zvati zdravo mršavljenje. Par podataka o potrošnji prilikom aktivnosti: hodom trošimo oko 150 do 200 kilokalorija na sat, dok recimo na lakšem trčanju - džogiranju trošimo oko 500 do 600 kCal na sat. Najviše kalorija troše biciklisti i taj broj doseže i preko 1000 kCal na sat vremena aktivne vožnje. Jedna čokolada od 100g ima kalorijsku vrednost od oko 600 kilokalorija.

Sportskom aktivnošću - treningom doprinosimo tome da se znojimo i kroz znoj izbacujemo samo deo viška masnih naslaga. Kao što smo rekli kalorija je energija - toplota. Najvažniji način na koji dolazi do izbacivanja sagorelih masnih naslaga je putem izdisaja pri vežbanju - DAHOM. Sigurno ste nebrojeno puta u toku treninga osetili kako izbacujete topao dah koji je produkt povišene telesne temperature, a uzrokovane fizičkom aktivnošću tj. vežbanjem. Disanje - DAH je najbitniji faktor jer baš kroz taj topao vazduh masti „izlaze napolje“.

Stoga, obraćajte pažnju na disanje prilikom svakog Vašeg treninga, ne vezano da li radite kardio ili trening sa opterećenjem (tegovima). Podižite intenzitet treninga sve dok ne osetite da izdišete topao dah, a kada dođete do toga, pokušajte da vežbate istim tempom uz manje i kraće pauze narednih 30-ak minuta. Uvek imajte na umu da Vi ustvari izdišete Vaše masti i tako gubite kilograme.

bottom of page