top of page

Kofein

Kofein je stimulans čija je svrha da smanji osećaj umora, kako fizičkog, tako i intelektualnog. Kofein povećava stanje budnosti i utiče na širenje perivernih krvnih sudova.

Kofein povećava izdržljivost u vežbama dužeg trajanja, ali nema efekta u vežbama anaerobnog tipa, a to je zbog toga što kofein potpomaže korišćenje veće količine masti kao "zapaljive" energije, uz manje angažovanje glikogena, i na ovaj način štedi glikogen (rezerve ugljenih hidrata u mišićima) i redukuje mišićni zamor.

Takodje, povećava nivoe koncentracije i pažnje, motivacije, čak i samopouzdanja, ubrzava pražnjenje želuca i creva i povećava diurezu – izbacivanje vode.

Efekat kofeina se smanjuje ukoliko ga unosite svakog dana u većim količinama, jer oni koji ga konzumiraju svakodnevno vrlo brzo postaju rezistentni.

Kofein počinje da deluje nakon 15-30 minuta od unošenja u organizam. Delovanje kofeina traje između 5 i 6 sati, a kod nekih osoba i posle deset sati.

Kofein se, osim u kafi, nalazi i u sagorevačima masti, NO reaktorima, čajevima, itd.

Umereni konzumiranje kafe ima višestruko pozitivno dejstvo na zdravlje. Smanjuje rizik od bolesti srca, infarkta, šloga, kao i pojave dijabetesa tip 2. Ipak, nemojte preterivati! Dnevno u proseku možete popiti tri-četiri šoljice kafe.

Preterano konzumiranje kofeina, pogotovo kod osoba koje nisu naviknute, može prouzrokovati toksičnost - i dijareju, nesanicu, anskioznost, nervozu i aritmije. Takođe, lako je stvoriti naviku uzimanja kofeina, stoga se preporučuje pauza od jedne nedelje. U jako visokim dozama, od oko 800mg što je ekvivalentno 6-8 šoljica kafe, može imati opasno jaku toksičnost, otklanja osećaj umora s obzirom da dovodi do kontrakcija, zbrka u celom organizmu, digestivnom sistemu, čak može dovesti i do teškoća u koordinaciji.

Zato, kao i u svemu, najbitnija je umerenost.

bottom of page