top of page

Koliko vode dnevno treba piti?

Koliko vode je potrebno piti?

Svakako da litar vode nije dovoljan, pogotovo u letnjem periodu je to stvarno ništa.... Međutim kao i za sve, potrebno je slušati organizam. Ako ste na 100 mesta čuli da morate unositi 3l ili 4l vode..to ne znači da bi trebalo po svaku cenu da popijete baš toliko... Često vidimo žene koje se nalivaju vodom na silu. Zašto?

Te dve čaše koje ste na silu popili, apsolutno ništa neće popraviti. Ne morate da slušate slepo i popijete svih npr 4l. Prekomerni unos vode dovodi do glavobolje, kao posledica smanjene količine Na. Ukoliko ste neko ko je "zaboravljao" da pije vodu, pa popijete čašu ili dve za ceo dan, što je jako loše, ne krećite odmah sa balonom vode od 5l, nego kupite vodu od 1,5 l i pijte tokom dana. Stavite u tašnu, torbu I svuda je nosite sa sobom, I polako ćete se navići pa će I sam organizam tražiti.

Neka optimalna količina vode koja je potrebna Vašem organizmu samatra se da je 2l -3l, zavisi od namirnica koje unosite, fizičke aktivnosti… Ovo je sve individualna stvar, I telu je uvek potrebno vreme da se navikne na promene, samim tim bolje postepeno menjati navike. Ako neko pije 5l ne znači da i Vi morate. Ne treba slepo da slušate tuđe potrebe ili "pročitao/la sam u časopisu" savete. Treba da slušate sebe, svoje telo i svoje potrebe.

bottom of page