top of page

Trening i cigarete

Kao što je vaša odluka da li ćete krenuti da trenirate i živite zdravije, isto tako je i na vama da li ćete ostaviti cigarete, ili ne. Sam trening vam može pomoći u tome.

Želja za cigaretom je slabija nakon samo jednog umerenog treninga. Trening poboljsava raspoloženje, a samim tim smanjuje stres, koji je jedan od glavnih razloga konzumiranja cigareta.

Šta se dešava, ako se ipak nakon treninga odlučite da zapalite cigaretu?

Posle treninga, pogotovo kardio aktivnosti, plućne alveole se „šire“ i samim tim mogu da prime više štetnih materija. Ako zapalite cigaretu pri izlasku iz teretane, svesno sebi činite veliku štetu. Ukoliko ne možete odmah da ostavite cigarete, pokušajte za početak da ne pušite jedan sat pre i posle treninga.

Kako utiče na mišice?

Kiseonik ide iz pluća u krv odakle se transportuje do mišića tokom aktivnosti. Mišićima je potreban kiseonik da bi proizveli energiju.Pušenjem se smanjuje protok kiseonika i njegova apsorpcija u krvi, pa samim tim mišići su manje snabdeveni nego što im je potrebno. Sve ovo dovodi do smanjenja izdržljivosti i povećava umor.

Šta se dešava kada ostavite cigarete?

Nikotin izaziva veliku zavisnost, ali telo jako brzo počinje da se oporavlja od njega. Za samo 12 sati nakon prestanka pušenja, ugljen dioksid u krvi se vraća u normalu. Cirkulacija i funkcionalnost pluća se već za dve nedelje značajno popravlja. Deset godina nakon ostavljanja cigareta šanse za ozbiljno oboljevanje, kao direktna posledica pušenja, upola su manje nego kod aktivnog pušača.

Dakle, šta čekate? Ostavite cigarete i živite život punim plućima!

bottom of page