top of page

Kako promeniti navike u ishrani?

Odlučili ste se da promenite svoje navike, počnete da trenirate i regulišete ishranu. Pročitali ste da su štetni šećer, belo brašno, pržena hrana, so, itd.. Onda odlučite da ne stavite šećer u kafu, ne pojedete čokoladicu koju ste inače jeli svakog dana, umesto pohovane piletine i pomfrita pojedete kuvanu piletinu, izbegavate so i ostale začine i hrana vam je "bljutava" i šta se onda dešava? Uzbrzo odustajete, jer ste sebi uskratili sve što volite, sve na šta ste navikli.

Kako zapravo početi sa promenama u ishrani?

Za početak, umesto preskanja doručka ili peciva iz pekare, napravite omlet ili ovsenu kašu. Zasladite kafu kao što ste i inače radili, kašičica šećera neće usporiti proces mršavljenja. Umesto sendviča sa majonezom i salamom, pojedite sendvič sa piletinom. Piletinu začinite, malo soli ne može da vam škodi. Umesto pljeskavice sa lepinjom, pojedite samo pljeskavicu uz neku salatu kao prilog. I već ste uveli značajne promene.

Umesto kupovnih sokova, sami iscedite voće koje želite. Pijte puno vode, jer nekad kada mislite da ste gladni, zapravo ste dehidrirali. Dovoljna količina vode će smanjiti i regulisati apetit.

Ne preskačite obroke. Ako je razmak izmedju dva obroka veliki, poješćete mnogo više nego kada imate redovne obroke i pritom će se organizam mučiti da svari toliku količinu hrane.

Izbegavajte "light", "wellness", "fit" proizvode, jer ono što je najvidljivije na pakovanju, može da zavara, to su obično proizvodi koji su puni nepotrebnog šećera. Čitajte tabelu nutritivnih vrednosti na poledjini proizvoda.

Kada polako počnete da se navikavate na te promene, onda počnite da uvodite nove. Vremenom će vam takva ishrana postati način života, a ne dijeta. I nećete je shvatati kao odricanje, već će to biti hrana koja vam prija i zbog koje ćete izgledati i što je još važnije, osećati se bolje.

bottom of page