top of page

Odmor nakon treninga

Svi profesionalni sportisti znaju koliko im je odmor nakon treninga važan, dok početnici I oni koju su malo duže u teretani još uvek ne shvataju zašto je bitno spavati i hraniti se dovoljno.

Mora da ste čuli za pojmove, anabolizam i katabolizam, koji se često pominju, baš jer su izuzetno važni i usko povezani sa odmorom nakon treniranja.

Anabolizam bi bila sinteza organskih materija koja je neophodna za izgradnju ćelije, dok je katabolizam razgradnja organskih materija, pri čemu dolazi do oslobađanja energije koja je neophodna da bi se ćelija obnovila.

Upravo o tome pričamo, šta to izaziva katabolizam i kako ga sprečiti?

Kao što je već rečeno, katabolizam bi bila razgradnja materija, ako govorimo o mišićnom katabolizmu, to bi bila razgradnja proteina, a proteini su nam glavni da bi izgradili naše mišiće. Tako da ako taj proces traje duži vremenski period, doći će do atrofije mišića ili gubitka mišićne mase.

Ako ste krenuli sa treniranjem ozbiljnije i cilj vam je upravo to, da izgradite mišićnu masu, ne dozvolite telu da dođe u ovo stanje i sputa vas u vašim ciljevima.

Šta uzrokuje katabolizam?

Slab oporavak koji je uslovljen:

-nedovoljnim snom

-nepravilnom ishranom

-pretreniranost takođe može biti jedan od uzroka

Spavanje?

San je izuzetno važan kako za celokupno zdravlje, nervni sistem, tako i za vaše mišiće. Dok spavate vaši se mišići regenerišu, sva ona mišićna vlakna koje ste izgubili tokom vežbanja, se sada obnavljaju, jačaju i rastu.

Takođe se preporučuje i sat vremena popodnevne dremke ili ležanja kako bi opustili vaše telo i mišići odmarali. 8 sati sna je minimalno da priuštite svojim mišićima nakon napornog treninga. Više sna vam samo može pomoći u izgradnji vaše mišićne mase.

Nepravilna ishrana?

Posle velikog napora, vaši mišiću su gladni i treba ih nahraniti namirnicama bogatim proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima. Pre svega vašu ishranu treba obogatiti proteinima, jer su oni upravo sastavni deo vaših mišića. Nije u pitanju pojesti što više hrane nakon treninga, već uneti ono što je neophodno i u dovoljnim količinama kako bi ih oporavili.

Pretreniranost?

Jedna od čestih pojava pogotovo kod početnika. Želite što više treninga, što duže da traju, ali ne, tako se ne postižu rezultati, već ih možete samo izgubiti. Takođe, ono što se suviše često čuje ,, upala se leči upalom“? NE! Ni u kom slučaju, upala se leči uvek i samo odmorom!

Ako ste početnik, poželjno je da imate nekog ko će pratiti vaš rad kako ne bi došlo do pretreniranosti. Jer nenormalno treniranje koje je uglavnom praćeno nedovoljnim odmorom je glavno za vaš katabolizam.

Ono što će vam pomoći da izbegnete ovo stanje, je pružanje svom telu dovoljno odmora (sna), obogatiti vašu ishranu namirnicama bogatim proteinima, hidratima, mastima i vlaknima, treninge uskladite vašim sposobnostima i trenirajte racionalno i sa svešću da se rezultati ne postižu preko noći, nenormalnim iscrpljivanjem.

Ono što vam takođe može samo pomoći je suplementacija ili dodaci ishrani. Zapamtite, ona ne može biti jedino i glavno u vašoj ishrani već su to samo dodaci. Neki od suplemenata: whey, glukoza, omega-3, minerali, glutamin...

bottom of page