top of page

Jaja i holesterol

Pre svega moramo znati šta je to holesterol da bi pričali o njemu.

Holesterol je prirodan produkt naše jetre i onaj koji unesemo hranom. Ćelijska membrana svake ćelije je izgrađena od holesterola i kada imamo upale ili oštećenja, on nam služi kako bi se tkiva obnovila. Da, holesterol je neophodan telu da bi normalno funkcionisao. Loš holesterol, i nije toliko loš iako ga tako nazivamo. On je potreban našem telu u normalnim količinama, za razvoj i održavanje ćelija organizma. Međutim, prekomerne količine takvog holesterola mogu izazvati gomilanje masnoće u unutrašnjosti kapirala i arterija, što kasnije može dovesti do većih problema.

Dobar holesterol se na neki način veže za loš holesterol i odvlači ga sa zidova arterija i kapilara, i sprečava taloženje masnoća u krvnim sudovima. Višak ove vrste holesterola se smatra poželjnim. Pravilna ishrana i fizička aktivnost su najbolji regulatori holesterola.

Koliko jaja na dan se može konzumirati?

Neka istraživanja su pokazala da redovna konzumacija celih jaja, zašto kažemo celih, zato što nam se pomenuti holesterol nalazi samo u žumancima, dok je belance čist protein, pokazala su da 70% populacije nije imalo nikakve ili blaže promene u holesterolu.

Zanimljivo je što kod keto-dijete koja je bazirana na većem unosu zasićenih masti i namirnica bogatih holesterolom kao što je žumance, problema sa takozvanim lošim holesterolom nije ni bilo. U pitanju je još jedna neistina koja se ne da proučiti dovoljno, već je najlakše preneti ono što čujemo i držati se toga.

Postoji mnogo primera gde ljudi žele da testiraju svoje telo i krenu da unose neverovatan broj (10,15,20 pa i više) celih jaja dnevno, naravno sa ishranom izbalansiranom tako da se pored toga ne dave u mastima i zamislite, nikakve promene nije bilo ni pored 20 celih jaja dnevno.

Vratimo se na to koliko je dozvoljeno dnevno?

To je veoma diskutabilno pitanje, i zavisi od toga šta ste uneli od hrane u toku dana. Takođe sportsko telo, i prosečno telo čoveka ne mogu isto da reaguju. Po nekim preporukama za prosečno telo čoveka taj broj trenutno iznosi 3 jer neka viša istraživanja nisu vršena, ali mislimo naravno na 3 žumanca, broj belanaca nije ograničen jer nema veze sa holesterolom.

Najviše predrasuda imaju stariji, bake, deke, pa i roditelji i u stanju su da brane detetu da unosi čak nekoliko puta u nedelji jaja, bez obzira na broj, ali trebalo bi da smo rešili dilemu oko toga.

Uživajte u ovom savršenom proizvodu maksimalno.

bottom of page