top of page

Zadržavanje vode

Ljudsko telo se sastoji od mišića, organa, tkiva, kostiju, kože... a između ostalog i vode. Samo neki od delova se mogu smanjivati, i time pokazivati manji broj kilograma na vagi. To su masti, voda i mišići.


Masti su neophodne u organizmu kako bi on pravilno funkcionisao. Ako unosite više kalorija nego što vam je to potrebno u toku dana, ta mast će se negde skladištiti u vašem telu, i tako se stvara višak koji mi nazivamo salo. Ona se skladišti ispod kože ili obavija organe, i cilj svake balansirane ishrane ili dijete jeste da se taj višak masti u što većoj meri otkloni.


Što se tiče mišića, i sami znate da su oni jako bitni za naše telo jer bez njih ne bi mogli ni da se krećemo. Neko ih ima više, neko manje. Nekom su više izraženi, nekom manje. Dijetom zapravo gubite vodu iz mišića, a ne sam mišić. Bitno je da znate da je razlika između 5kg masti, i 5kg mišića u tome što mišić zauzima manje prostora jer je gušći od masti.Voda je sastavni deo celog organizma. Nekih 20% vode se nalazi u mastima, dok preostali deo je raspoređen u mišiće, krv i ostala tkiva i organe. Ona pomaže u transportu hranljivih materija, u regulisanju telesne temperature tela, u cirkulaciji, varenju kao i mnogim drugim radnjama.


Ove tri stavke su promenljive težine, i gubitkom ili povećanjem količine nekih od njih će se i broj na vagi srazmerno menjati. Najvažniji faktor u celoj ovoj priči je ishrana, tj količina hrane koju unosite u organizam u toku dana. Zato se većina ljudi ujutru meri na prazan stomak, dok još nije uneto ništa od hrane ili tečnosti.


Što se samog zadržavanja vode tiče, ono može doći iz različitih razloga. Zadržavanje vode je zapravo otok, tj voda koja se zadržava u ćelijama, tkivima, mišićima.. Neki od razloga za to su problemi sa bubrezima, povrede, alergije, stres, nedovoljan san, hormonski disbalans.. Ovo su neki od razloga zašto se osećate i vidite da ste natečeni.


Ono što možete da uradite povodom toga je da se redovno hidrirate, da unosite dovoljno vitamina i minerala u organizam, da slušate svoje telo i napravite pauzu tj odmor (od treninga, neispavanosti..).

Comentarios


bottom of page