top of page

Zašto vaša zadnjica ne napreduje iako trenirate?

Većini ženske populacije ogromnu ulogu igra izgled zadnjice. Samim tim se na treninzima fokusiraju na taj deo tela vežbama. Ako vremenom očekivani rezultati nisu vidljivi onda najverovatnije pravite nekoliko najuobičajenijih grešaka.


Jedna od osnovnih je nedovoljna i nepravilna aktivacija mišića gluteusa. Veoma je važno da mišiće aktivirate na pravi način. Tokom vežbanja se potrudite da mislite o mišiću koji radite, jer je jako bitno da konektujete um i telo. Dok radite vežbu treba da stegnete mišić, i da osetite kako on radi, svaku kontrakciju i svaki pokret, a ne samo da prolazite kroz vežbu čisto da bi je odradili. Vaš um mora da poveća aktivaciju određenog mišića do maksimuma.


Druga stavka je odabir vežbi. Ne treba samo da radite vežbe za zadnjicu, a da noge zanemarite. Potrebno je da napravite balans, i da vežbe dobro organizujete. Najbolje rešenje je kombinacija više vežbi kako za noge i zadnju ložu, tako i za gluteus.


Nepravilnom tehnikom takođe nećete postići željene rezultate. Da bi naučili kako pravilno da izvodite vežbu, prvo naučite da je radite bez težina. Kada savladate pravilnu tehniku postepeno dodajte težinu. Bitno je da vam kičma bude uvek ispravljena, da se ne osećate nelagodno pri izvođenju, niti da osećate bilo kakav bol. Ako pravilno izvodite vežbu treba da osetite kontakciju mišića tj kako mišić zapravo radi.
Takođe je bitno da dovoljno odmorite mišić između dva treninga. Bitan je san, ali isto tako i vreme koje treba da prođe kako bi se mišić oporavio od prethodnog treninga, i bio spreman za ponovno naprezanje. Nikad ne treba da forsirate jednu grupu mišića, jer lako može da dođe do zasićenja, povreda ili prekida rasta mišića, što automatski znači prestanak napretka.


Ono što zasigurno ne možete da promenite to je oblik mišića. Genetika je ta koju ne možete da promenite koliko god da se trudite, ali radom i pravilnim izvođenjem vežbi možete da izvučete maksimum. Ovo sve ne važi samo za zadnjicu, nego i za sve ostale grupe mišića. Logika je prosta i jednostavna. Budite najbolja verzija sebe.


Comentarios


bottom of page