top of page

Zašto ne treba trenirati sa maskom?

Mnogi od vas su se pitali ili se i dalje pitaju da li je sigurno nakon cele ove situacije vratiti se treningu i krenuti u teretanu. Svaki sportski objekat je dobio određena pravila koja moraju da se poštuju i preporuku nošenja maski tokom fizičke aktivnosti. Međutim, različita su mišljena, pa se dovodi u pitanje da li potrebno i da li je bezbedno nositi masku tokom treninga.

U poređenju sa normalnim svakodnevnim disanjem, nošenje bilo koje vrste zaštitne maske smanjuje protok vazduha u pluća, što za posledicu ima smanjenje kiseonika u mišićima i u krvotoku. Ako ste pored toga još i fizički aktivni, tj radite neke određene vežbe ili kardio trening, morate posebno da obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje, jer vam je u tim situacijama potrebno da udahnete još više vazduha u manjem vremenskom intervalu. Različite maske imaju različite nivoe protoka vazduha, što zavisi u suštini od materijala od kog su napravljene i koliko slojeva imaju. Bilo šta što vam smeta pri dotoku kiseonika, pri fizičkoj aktivnosti može da ima ozbiljne posledice, ne samo za ljude koji imaju zdravstvenih problema nego i za potpuno zdrave ljude.

Ljudi koji imaju problema sa kardiovaskularnim i respiratornim sistemom, treba da budu posebno oprezni. Čak ako imate ovakve blage probleme treba da vežbate u zatvorenom prostoru isključivo bez maske za lice. Primer takvih stanja uključuje astmu, i bilo koje druge probleme i poremećaje srca i pluća. U takvim situacijama, pošto ne bi trebalo da nosite masku, treba da se pridržavate ostalih mera koje doprinose vašoj bezbednosti. U svakom trenutku držite odstojanje, nemojte da se pozdravljate i rukujete sa ostalim ljudima, i nakon svake upotrebe sprava i tegova dezinfikujte posle korišćenja. Tako ćete čuvati i sebe a i druge.

U slučaju da osetite da se vaše telo čudno ponaša, ili osećate nagli umor, vrtoglavicu ili nesvesticu prekinite fizičku aktivnost, ako nosite masku skinite je i idite negde gde možete da udahnete svež vazduh. U ovakvu situaciju možete lako da dođete zbog nošenja maske prilikom fizičke aktivnosti tj treninga, i zato morate dobro da vodite računa i da pratite svoje telo i svaki simptom koji se pojavi kako biste reagovali na vreme da ne bi došlo do posledica.

Zato je naša preporuka da ne nosite maske dok trenirate, jer vas one svakako ne

mogu zaštiti. Samo možete sebe dovesti do nepoželjnog stanja, i mučiti svoje telo sa manjim unosom kiseonika, a samim tim nećete imati dovoljno snage da odradite trening kako treba. Pridržavajte se ostalih mera koje vam stvarno mogu pomoći, i čuvajte sebe i druge.

bottom of page