top of page

Da li se unosom ugnjenih hidrata UVEČE gojite?

Sigurno ste bezbroj puta čuli da ugljeni hidrati goje, pogotovo ako ih jedete u večernjim satima. Mi se slažemo da goje, kao i sve što unesete od hrane u većoj količini nego što vam je zaista potrebno. Sve se svodi na to koliko zapravo pojedete u toku dana, na kvalitet i sastav hrane, a ne na vreme kada unosite makronutritijente. Sve dok unosite odgovarajuće raspoređenu količinu nutritijenata za vas, što se odnosi na ugljene hidrate, masti i proteine, ne morate da brinete za vreme kada ih unosite. Ono što je u tim situacijama bitno je koji vam je cilj. Ako želite da smršate, u odnosu na te kalorije morate biti u malom deficitu, ili ako je situacija obrnuta, ako želite da dobijate na kilaži onda morate da budete u kalorijskom suficitu. Tako da u odnosu na vaš cilj raspoređujete kalorije, a ne u odnosu na vreme u toku dana.

Kada unosite ugljene hidrate oni se pretvaraju u šećer, koji telo koristi za energiju koja mu je potrebna za obavljanje osnovnih funkcija u toku dana, što podrazumeva disanje, hodanje, osnovni rad kao i bilo kakav manji ili veći napor. Telu je glukoza potrebna za rad, jer se svi svarljivi ugljeni hidrati pretvaraju u glukozu za energiju.

Postoje dve vrste ugljenih hidrata, prosti i složeni. Prosti ugljeni hidrati se nalaze u pecivu, hlebu, slatkišima.. Takva hrana sadrži mnogo kalorija, ali je nutritivno siromašna. Takvu hranu ne treba potpuno da izbacite iz ishrane, ali bi bilo poželjno da je svedete na minimum. Takođe, prosti ugljeni hidrati zahtevaju razgradnju, idu pravo u krvotok i dovodo do naglog povećanja šećera u krvi kao i energije, ali isto tako i do naglog pada energije. Što se tiče složenih ugljenih hidrata oni pravo u krvotok idu u stabilnom stanju i obezbeđuju dugotrajniju energiju. Samim tim složeni ugljeni hidrati su dosta korisniji za vaše telo, pa je poželjnije unositi njih.

Nema razloga da ugljene hidrate potpuno izbegavate u večernjim satima, pogotovo ako su u pitanju zdravi izvori ugljenih hidrata bogati vlaknima. Unos zdravih ugljenih hidrata uveče može da poveća nivo serotinina, što pomaže da se bolje naspavate. Takođe, pomaže da se osećate sitijim, i može da spreči glad sredinom dana što za posledicu ima da vam obrok bude količinski manji nego inače. Tako da ugljene hidrate nema potrebe da izbegavate, podrazumevajući da svakom od nas ogovara drugačiji pristup. Pronađite ono što vama prija i odgovara, samo pazite na količinu koju unosite jer je ona ta koja igra glavnu ulogu.

bottom of page