top of page

Jutarnji ili večernji trening?

Jedno od večitih debata je baš ova tema kada je najbolje trenirati u toku dana. I jutarnji i večernji treninzi imaju svoje prednosti i mane. Najveća greška je ako samo tražite izgovore i ne idete na trening uopšte.

Prvenstveno svako od vas je individua za sebe, koja ima obaveze u toku dana. U odnosu na vašu svakodnevicu treba da napravite plan kada bi najbolje za vas bilo da idete na trening, a da ne budete previše umorni i lenji da odete. Ako ste jutarnji tip i volite rano da ustajete onda je to pravo vreme za vas. A ako ste više odmorni uveče, tako treba i da uskladite svoje obaveze da bi posle podne otišli na trening.

Što se tiče jutarnjeg treninga, dosta je pogodniji za metabolizam, jer je tada metabolizam brži. U jutarnjim časovima ste puni energije, pod uslovom da ste se naspavali, pa ćete imati više volje za vežbanjem. Takođe, doručak vam dodatno daje energiju, ali u određenoj meri. Nikada nemojte da se prejedete i odete na trening, jer se nećete osećati dobro. Takođe, morate da vodite računa da se pri jutarnjim treninzima veoma dobro zagrejete pre nego što počnete da radite vežbe, jer su vaše tetive i mišići dosta krući. Ono što je glavna prednost jutarnjeg treninga je to što posle imate slobodan ceo dan da rasporedite svoje obaveze i stignete sve u toku dana što ste isplanirali. Najveća mana je to što je ponekad teško ustati ujutru, pogotovo ako ste kasno legli i niste uspeli dovoljno da se odmorite.

Što se tiče posle podnevnog treninga uticaj vežbanja na mišiće je dosta veći, jer je telo više snabdeveno kiseonikom, i zagrejanije zbog celodnevnog kretanja i aktivnosti. Samim tim ćete biti spremniji za trening. U toku dana pošto ste imali više obroka, imaćete više snage da odradite jači trening, i moći ćete da izbacite sav nagomilan stres u toku dana. Tako dan završavate treningom i odlazite kući pozitivni i rasterećeni.

Dakle, potpuno je vaša stvar kako ćete organizovati dan i kada ćete odvojiti vreme da odradite vaš trening. Svaki od navedenih termina ima svoje prednosti i mane. Prema tome, izaberite vreme kada vama najviše odgovara, i kada ćete se vi osećati bolje i energičnije za to. Nemojte tražiti izgovore, jer kvalitetno odrađen trening u bilo koje doba dana je odličan. Jedini loš trening je onaj koji se nije desio.

bottom of page