top of page

Veće težine ili više ponavljanja?

Sa ovim pitanjem su se suočili svi u jednom trenutku treniranja u teretani, kada nisu bili sigurni na koji način telo funkcioniše. Većina ljudi je prihvatila teoriju da se jedna verzija vežbanja upućuje na fazu definisanja, a drugu na povećanje mišićne mase. Međutim u zavisnosti od cilja broj ponavljanja se prilagođava.

Za povećanje snage tela, što kasnije ima posledicu postizanja veće hipertrofije i veći rast mišića, vežbanje sa većim kilažama je ono što treba primeniti. Pri takvom treningu treba da izaberete težinu sa kojom ćete moći da uradite maksimalno 8-12 ponavljanja. To znači da treba da odaberete težinu sa kojom možete da uradite minimalno 8, a maksimalno 12 ponavljanja. Ako možete da uradite manje od 8 ponavljanja onda vam je težina prevelika, pa je treba smanjiti. A ako možete da uradite preko 12 ponavljanja, onda treba da povećate težinu. Nađite balans i težinu koja vam odgovara, kako bi dospeli u ciljanu zonu.

Ako stalno gurate sve veće i veće težine, doći ćete do granice kada više ne možete da napredujete. A kada bi ostali na toj granici da dajete sve od sebe kako bi podigli tu težinu, nailazite na rizik od povreda što kasnije implicira na sputavanje vašeg napretka.

Izvođenje vežbi niskog intenziteta i većeg broja ponavljanja, povećava mišićnu izdržljivost, gde se koriste lakše težine sa većim brojem ponavljanja od 15-20. Osnova celog ovog metoda vežbanja je stavljanje u fokus formu izvođenja svake vežbe, na maksimalno istezanje i maksimalnu kontrakciju prilikom izvođenja svakog ponavljanja.

Težinu koju birate treba da odgovara vašem broju ponavljanja koji želite da postignete i ciljevima treninga. U tom smislu vaš trening ne treba nikad da bude uobičajen i nepromišljen, gde uzmete bilo koju težinu. Nego postoji najbolja težina i optimalan broj ponavljanja. Obe ove metode treba koristiti kao nadopunu jedna drugoj, sa ciljem postizanja najbolje moguće forme.

bottom of page