top of page

CHEAT MEAL(prekrši pravila jedan obrok)

Da bi smršali potrebno je da imate dobar trening i sređenu ishranu. Ali svakom je potrebno povremeno da prekrši određeni režim ishrane, jer organizam tako reaguje i traži. Cheat day i Cheat meal mogu biti dobri za organizam, ali samo ukoliko se pravilno primenjuju. Potrebno je da budete minimum 4 nedelje na zdravoj ishrani da bi mogli da uvedete jednom u dve nedelje jedan visokokalorični obrok.

Problem nastaje kada ljudi ne znaju kako to sve funkcioniše, pa rade po svom nahođenju ili kako se njima sviđa. Ako ste tek krenuli sa dijetom, ne možete već treći dan uvesti nezdrav obrok pun kalorija kao cheat meal. Potrebno je da prođe određeno vreme na zdravoj ishrani, kako bi se vaše telo prilagodilo, pa kasnije da počnete sa jednim obrokom u toku od dve nedelje koji će biti za vašu dušu. Taj jedan dan kada želite da uvedete cheat meal, dovoljno je da jedete 70% “čistu” hranu, a da ne utiče na vaše rezultate, tj da vam ne remeti dijetu.

Da ne bi posustali odmah na početku, bolje je prvo uvesti jedan obrok koji je visokokaloričan. Da li je to u pitanju neki slatkiš, palačinke ili pizza, to je na vama. Ali bitno je da vas to ne povuče da se vratite na nezdravu I kaloričnu ishranu. Zbog toga je pametnije krenuti od samo jednog obroka koji vam dozvoljava da varate. Kasnije kada uđete u neku rutinu, možete u toku nedelje uvesti cheat day, kada će vam ceo dan ishrana biti izvan “pravila”. Razlog tome je da se na početku jedan visokokalorični obrok ne pretvori u ceo dan kada jedete visokokaloričnu hranu, a onda i ceo mesec. Pa se onda dešava ono što se dešava i većini a to je odlaganje dijete i zdravog života, da bi još malo mogli da uživate u hrani.

Takođe, bilo bi dobro da kada pravite odabir za taj dan, bude dan kada vam je trening najjači tj kada se najviše trošite. Tako se nećete osećati loše što ste uneli više kalorija nego što bi trebalo, a i vaš organizam će to bolje podneti. Hrana koju birate nema neka pravila. Unesite ono što će vas učiniti srećnim u tom trenutku, ono što vam se tada traži. Svakako jedan obrok ne može da vam pokvari trud koji ste ostvarili prethodnih nedelja, nego može da učini da se vaše telo napuni energijom i da se vi osećate srećnije i energičnije. Ako se sve dobro izbalansira, neće biti nikakvih problema. Zato vodite računa o svom izgledu i zdravlju, i trudite se uvek da budete najbolja verzija sebe.

bottom of page