top of page

Težina ili pravilno izvođenje?

Kada tek počnete da trenirate u teretani, počinjete da učite sve moguće vežbe i njihovo izvođenje. Kada ih naučite, nastavljate da ih radite kako ste ih prvi put i naučili. Glavni problem toga je što većina ljudi nemaju stručnog ličnog trenera koji bi im pravilno objasnio izvođenje neke vežbe, već su samouki, ili gledaju druge kako ih izvode koji su možda isto tako pogrešno naučili. Samim tim kada ne radite pravilno vežbu, lako može doći do neke povrede, i takođe očekivani rezultati će izostati.

Većina se fokusira ne težinu, koliko će podići prilikom izvođenja, a ne na pravilno izvođenje i stimulaciju mišića. Pa se veći teret podiže na bilo kakav način, samo kako bi se reklo da je određena težina podignuta, bez obzira na formu. Fokus treba da vam bude na tom određenom mišiću koji radite, jer fokus treba da vam uvek bude na mišiću a ne na težini. Kada dođe do otkaza mišića da više ne možete da podignete neku težinu sa kojom radite, nemojte forsirati da uradite dodatna ponavljanja sa istom. Uradite opadajuće serije smanjujući težinu i radite dok vam mišić to dozvoli, pa opet skidajte težinu i sve tako nekoliko puta, pa onda napravite pauzu do sledeće vežbe, ili jednostavno napravite odmah pauzu da vam se mišić odmori.

Takođe, ne treba da trenirate određen mišić ako imate upalu, jer tako prekidate njegov rast. Pustite da se mišić odmori i da prođe upala, pa onda ponovo radite vežbe za tu grupu mišića. Sve gde se previše forsira mišić da li sa težinom, brojem ponavljanja, brojem vežbi ne treba da radite. Sve treba da bude u normalnim količinama i izbalansirano. Zato je bitno da od početka učite kako treba pravilno raditi i izvoditi vežbe kako bi mogli pravilno da razvijate mišić bez bespotrebnih povreda i usporenog napretka.

Naravno, nikad nije kasno da se nauče nove stvari i isprave neke koje se rade pogrešno. Iz tog razloga je bolje uvek potražiti negde stručnu pomoć ili savet, ili samostalno istraživati, gledati klipove kako se pravilno izvodi neka vežba. Ako vam je potrebna bilo kakva pomoć u vezi plana ishrane ili treninga, možete se obratiti našim trenerima kako bi vam pomogli.

bottom of page