top of page

Da li vam je stvarno potreban kardio trening kako bi smršali?

Da li vam je stvarno potreban kardio trening kako bi smršali?

Svi imaju momente kada stanu pred ogledalo i mršte se na svoje obline, stiskaju delove na kojima se skupila mast i razmišljaju kako je vreme da nešto preduzmu povodom toga. Prvi instinkt je trčanje, nordijsko skijanje ili bilo koji drugi vid kardija u teretani ili van nje.

Postoje dve vrste kardiovaskularnog trening:

HITT (High Intensity Interval Training)

Intervalni trening visokog intenziteta, koji podrazumeva promene ritma pre svakog intervala treninga, npr 15 sekundi sprinta pa 30 (ili više) sekundi hodanja.

LIT (Low Intensity Training)

Trening niskog intenziteta, koji podrazumeva duge i dosadne serije na pokretnoj traci ili steperu.

HIIT trening se smatra efikasnijim jer sagoreva više kalorija za manji vremenski interval, pa je zato i zastupljeniji. Takođe je I interesantniji I aktivniji, ali je dosta teži. Naporan je za zglobove, pa je samim tim gojaznijim osobama dosta teže da ga rade.

Za 30 minuta kardio treninga, osoba može da sagori od 150 do 300 kalorija, naravno u zavisnosti od vrste kardija, da li je šetnja u pitanju, trčanje, ili neki drugi vid treninga. Svakako je to malo kalorija u odnosu na ono što je vama zaista potrebno.

Ono što daje najveći učinak na mršavljenje jeste ishrana. Zdrava i sređena ishrana je suština svega. Ako vi tokom dana unesete dosta više kalorija nego što vam je zaista potrebno, to što ćete trčati na traci 30 minuta vam neće dati neki veliki učinak. Svaka osoba ima određen broj kalorija koje su mu potrebne da unese tokom dana kako bi telo normalno funkcionisalo, uključujući gubljenje kalorija na svakodnevnom nivou u smislu normalnih stvari kao što su šetnja, disanje I obavljanje svakodnevnih radnji. Sve kalorije koje se unesu preko te granice dovode do povećanja telesne težine I nakupljanja I taloženja masnih naslaga. Zato ishrana ima jako važnu ulogu. Lakše je smanjiti kalorije nego unositi više od onoga što vam je potrebno, I onda se mučiti I preznojavati na kardio spravama, a nećete dobiti isti efekat.

Kardio trening je je dobar za zdravlje, ali nije neophodan za mršavljenje. Svaki put kada se iscrpite kardio treningom, raste vam apetit. U situacijama kada želite da izgubite kilograme, ovo nije najsjajnije rešenje. Sredite ishranu, jedite zdravo I bez bespotrebnih kalorija, grickalica, slatkiša I sokova. A trening, da li to bio sa težinama ili kardio, svakako dodajte 3 do 5 puta nedeljno da biste se oblikovali I pomogli u procesu mršavljenja.

bottom of page