Skorašnji postovi

Arhiva

Tagovi

Kako se nositi sa upalom mišića?

Upala mišića je česta pojava nakon treninga ili neke jače fizičke aktivnosti. To je dobar znak da ste pokrenuli mišić treningom i da je ono što ste radili bilo pravilno. Prava upala počinje nakon 24h od treninga, naravno može i ranije da se desi da osetite bol, pogotovo ako niste duže vremena bili fizički aktivni. Svaki intenzivan mišićni rad dovodi do stvaranja i nakupljanja mlečne kiseline, koja obezbeđuje hranu za tkivo i pomaže u iskorišćavanju ugljenih hidrata. To se manifestuje u upalu mišića, i pored bola osećate zategnutost i krutost mišića.

Kada se bavimo nekom fizičkom aktivnošću na koju nismo navikli, dolazi do mikrooštećenja unutar vlakana mišića. To je najbolji opis šta se dešava u mišićima kada osećate i imate upalu mišića. To je česta pojava kod ljudi koji tek počinju sa nekom fizičkom aktivnošću, ili su pravili dužu pauzu od treninga. Čak i oni koji redovno treniraju, malim promenama u treningu ili povećanjem težina, intenziteta treninga osećaju upale nakon toga. Ali takvi sportisti su navikli na upale i brzo ih prevazilaze, ili ih nemaju uopšte.

Ako se dešava da su vam upale toliko jake da morate nekako da smanjite bol, uvek je pitanje da li popiti neki lek kao što je andol, aspirin ili neki prirodni lek. Analgetici nisu toliko preporučljivi jer usporavaju oporavak mišića. Vi prestajete da osećate bol, i to je veliko olakšanje, ali zaustavljanjem oporavka mišića dobijate kontraefekat. Tako da su prirodni lekovi dosta preporučljiviji.