top of page

5 razloga za mršavljeje

Svako od vas drži dijete iz različitih razloga. Neko zbog izgleda, neko zbog zdravlja a neko da bi ušao u pantalone koje je mogao da obuče do pre nekoliko meseci.

Niko ne treba da vam govori koliko imate viška kilograma, kako treba da izgledate, jer je to vaša lična stvar. Za to postoje parametri koji vam mogu pokazati šta je nešto što je normalno ili u granicama normale. Ono što treba je da se neko ophodi prema vama sa poštovanjem bez obzira na broj kilograma. Zdravlje je u neku ruku I genetika. Neki jedu dosta nezdrave hrane a zdravi su, a isto tako oni koji se odlično hrane imaju problem sa zdravljem. Hrana ne mora da bude uslov ako vaše zdravlje nije najbolje, ali naravno da jednim delom utiče.

Preveliki je fokus na fizičkom izgledu, koji jeste važan i utiče na to kako ćete se vi osećati. Ali da li ćete biti zasigurno tada srećni, ili nećete?

San

Pauza u disanju koja se događa tokom spavanja, je pojava koja traje samo nekolko sekundi, međutim bez obzira na vreme trajanja ona umnogome utiče na vaš organizam. Zbog toga se može desiti da se budite umorni i iscrpljeni iako ste spavali dovoljno, što je česta pojava.

Ono što je uzrok koji dovodi do ove pojave je višak telesnih masti u organizmu. To se dešava jer asti u disajnom prostoru sužavaju sam prostor. Samim tim treba vam više kiseonika, ali vi ne možete da ga dobijete.

Dobro znamo da san utiče na naš metabolizam, što dovodi do toga da loš san znači i lošije metaboličko zdravlje.

Tako da treba da imate kvalitetan san da bi se bolje osećali i razmišljali.

Ukus hrane

Gojazne osobe osećaju ukus hrane dosta drugačije. Kao na primer, gorak ukus je kod njih daleko jači, pa im zato povrće može imati dosta lošiji ukus.

Gubitkom kilograma se ovo može regulisati. Uvođenjem zdrave ishrane možete promeniti loše navike i čulo ukusa vratiti u normalno stanje.

Zglobovi

Bolovi u zglobovima mogu mnogo otežati osnovne potrebe i pokrete. Kada osećate bolove u tim predelima, gledate da što manje pravite pokreta i da se što manje krećete. Ali samim tim još više pravite problem, jer se mišići manje naprežu, samim tim slabe, što dovodi do još većih bolova u zglobovima. Što su zglobovi u lošijem stanju, to su i veći bolovi.

Gojazne osobe imaju daleko veće probleme sa zglobovima, jer se dosta manje kreću. Takođe je veće opterećenje na zglobovima pri pokretu, a to sve utiče na svakodnevne potrebe i kvalitet života.

Imuni sistem

Ono što je jako bitno za naš organizam je balans. Kada u telu imamo izbalansiran procenat masti, veće su šanse da telo bude zdravije i da hormoni normalno funkcionišu. Ako imati veći procenat masti u telu, vaš organizam ispada iz stanja ravnoteže, jer masti takođe luče hormone.

Kada organizam ispadnete iz ravnoteže, imunitet postaje lošiji i mnogo ste podložniji svemu, od najsitnijih prehlada do ozbiljnijih bolesti.

Operacije

Gojazne osobe znatno teže podnose bilo kakav vid operacija i intervencija.

Dosta gojaznih ljudi se opredeli za ugradnju gastričnog prstena koji se stavlja zbog sužavanja želuca i samim tim mršavljenja. Ali postoji pravilo da osoba mora da bude pre toga na strogim dijetama kako bi snizila kilažu da bi operacija mogla da se uradi. To je jedan od dokaza da se kod osoba koje imaju višak kilograma, dosta stvari razlikuje i drugačije osećaju bol, ukus i mnoge druge stvari koje smo naveli. Kada uzmemo u obzir da preterana gojaznost sama po sebi nosi određene probleme, jasno je zašto je ovo dvostruko rizično.

bottom of page