top of page

Kilogrami, vežbanje i ishrana

Kao što možda i sami znate,ishrana mnogo doprinosi vašem zdravlju, izgledu, raspoloženju itd.. Zato vaš način života utiče na to kako ćete se osećati, izgledati i koliko ćete biti zdravi.

Npr, ako ste profesionalni sportista, mnogo ćete više voditi računa o svojim navikama i načinu života. Ako optimalno imate više od 23% (kod ženske populacije) masti bićete skloniji čestim povredama, zdravstvenim problemima i imaće uticaj na vaše ciljeve i rezultate.

A ako ste prosečan rekreativac, koji se relativno zdravo hrani, neće vam smetati taj procenat masti, niti će toliko uticati na vaše rezultate, ciljeve i zdravlje. Sve zavisi od toga kakav način života vodimo.

Ishrana i zdrave namirnice se često povezuju sa zdravljem. Kod određenih bolesti hranom pospešujete njihov razvitak. Zato je jako bitno povesti računa o tome kako se hranimo i kakav život vodimo, jer znamo da će direktno uticati na nas i naše zdravlje. Naravno, uvek postoje i drugi faktori kao što je genetika, stres itd.. Ali ako postoji nešto na šta vi možete direktno da utičete, onda neka to bude pozitivno, pogotovo što se radi o vama samima.

Koliko je dovoljno fizički biti aktivan?

Sve aktivnosti u toku dana se računaju u fizičku aktivnost. Tčanje, igranje, šetanje, plesanje, obavljanje kućnih poslova itd, sve je to fizička aktivnost gde se vi trošite. Neki možda većinu dana provedu da uopšte ne budu aktivni, tako što stoje u mestu ili sede većinu vremena na poslu. Ali je uvek potrebno naći maker pola sata, sat vremena i odvojiti ih za šetnju ili trening. Niko od vas ne očekuje da ćete uspeti da idete 6 puta nedeljno u teretanu, niti je potrebno. Dovoljno je i tri puta nedeljno, ali onda onim danima kojima ne idete u teretanu bar prošetajte, makar to bilo I do prodavnice. Samo zadajte sebi neku fizičku aktivnost u toku dana, osećaćete se sigurno bolje. Ili možete da promenite navike i umesto kolima, ako vam nije previše daleko, odete peške do posla.

Uvek ćete imati vremena za sve, samo je potrebna dobra organizacija i volja. Pokušajte meseca dana da vodite ovakav život, i već ćete osetiti promenu i u izgledu, i u raspoloženju. Nakon toga vam više neće biti obaveza ili moranje, nego nešto što će postati sastavni deo vašeg života. Nemojte biti lenji za sebe, i nemojte sebe zanemarivati. Uvek držite do sebe, čuvajte zdravlje I izgled, i nikad vam više neće zafaliti samopouzdanja. Budite najbolja verzija sebe.

bottom of page