top of page

Od ponedeljka počinjem...

Dosta ljudi generalno nije zadovoljno svojim izgledom. Iako pojedinci izgledaju super i uzor su drugim ljudima, oni sami vide svoje nedostatke, i svesnu su šta još može da se poboljša. To je samo dokaz da uvek može bolje, i da uvek može više. Svako od nas je razlićit, i ima naravno različite ciljeve.

Ako ste svesni da imate višak kilograma i da treba da uradite nešto povodom toga, čitate o dijetama, treninzima, gledate klipove za nove vežbe.. I sve to krećete od ponedeljka. Pošto pre toga ide vikend, niko ne može da odoli da poslednji vikend pre dijete da sebi oduška, jer od ponedeljka neće biti ni slatkiša, ni brze hrane, nego počinjete zdrav način života.

Ali koliko vas realno to stvarno uradi tog ponedeljka?

Nekako je to sve preraslo u izgovor da se preko vikenda obimno jede, a kad dođe taj ponedeljak kao da nikakav plan nije ni postojao. Ili se dešava da naglo promenite način ishrane, i naravno posle nekoliko dana i odustanete. Postoji nekoliko predloga kako bi mogli drugačije neke stvari da uradite, i moda stvarno ovaj put i uspete u svojoj nameri.

Nemojte nikad da razmišljate o dijeti kao da je “ bauk “, da su stroga pravila kojih se striktno morate pridržavati. Time samo stvarate psihički pritisak, i vremenom popuštate pod njim.

Ako se desi da se tokom dijete “ogrešite” od neki slatkiš, nije ništa strašno i alarmantno. Jedan kolač nije vredan da odustanete od svog cilja. Šta god da ste pojeli više nije važno. Vreme ne možete da vratite, nego treba da gledate trenutno stanje i utičete na budućnost.

Ono što je jako dobro raditi kada se pridržavate zdrave ishrane je da idete u kupovinu namirnica za npr. sedam dana unapred. Tako ćete uvek u frižideru imati nešto zdravo od namirnica što možete da pojedete kada ste gladni, ili kada vas hvata kriza za slatkišima. Jer najgore je kada gladni i umorni idete u kupovinu, jer je tada najteže odoleti da ne kupite neku grickalicu ili slatkiš da prezalogajite do kuće.

Takođe nikad nije loše imati već nešto spremljeno, ako vas mrzi u tom trenutku da spremate ili nemate vremena. Spakujete u plastičnu kutiju nešto povrća I mesa, ili napravite neku salatu, i podgrejete ako ima potrebe. Problem je rešen, i više nećete imati izgovor za brzom hranom i odustajanjem od dijete.

Naučite da uživate u hrani i pripremamju zdravijih obroka, pronađite načine da vam budu ukusniji. To treba da vam pređe u životne navike, i način života. Ali isto tako ne maltretirajte sebe kada pojedete tu krofnu sa kremom. Zaslužili ste je.

Svaki dan može da vam bude ponedeljak. Nemojte lako odustajati od sebe i svojih ciljeva. Ako skrenete sa puta, uvek nađite način da se vratite. Jer sve što radite, radite za sebe, svoj izgled I svoje zdravlje. Zato budite uporni i istrajte u svojim namerama i pomerajte granice svojih ciljeva.

bottom of page