top of page

Mršavljenje i zadržavanje vode

Mnogi brzo gubljenje kilograma povezuju sa gubitkom dosta tečnosti iz organizma. A postoje i oni koji krive tečnost u organizmu za višak kilograma. Sada ćemo razjasniti kako to zapravo funkcioniše.

Pošto se ljudsko telo se sastoji od kostiju, mišića, tkiva, kože, organa, masti, vode itd, jedino gde možete da izgubite kilograme su masti, mišići i voda. To je ono što pokazuje manji broj na vagi.

Voda: Krv i mišići sadrže mnogo veći procenat vode nego masti. Odnos je 4:1. Takođe, organizam bez vode ne bi mogao ni da funkcioniše, jer voda pomaže u prenosu hranljivih materija i neophodna je za sve funkcije varenja, apsorpcije i cirkulacije. Neophodna je i za regulisanje temperature tela I obezbeđivanje energije.

Masti: Određena količina masti je u organizmu zdrava i neophodna, bez obzira što je mnogima cilj da je izbace iz tela. Masti koje su višak se talože ispod kože ili oko organa, i to se dešava samo ako unosite više kalorija tokom dana nego što vam je to zaista potrebno.

Mišići: Ono što je logično za mišiće je da bez njih ne bi mogli da se pomeramo i krećemo. Svaka osoba ih ima, samo u različitim merama. Ono što je bitno da znate, da je mišić gušći od masti, pa samim tim i zauzima manje mesta u našem telu, tj 1kg mišića zauzima manje prostora od 1kg masti.

Ono što ne možete promeniti u toku dana je masa organa i kostiju u vašem organizmu, ali ono na šta možete uticati je dnevni unos makronutritijenata, koji će dosta uticati na vašu kilažu.

Baš iz tog razloga je preporučljivo meriti se ujutru,na prazan stomak, kada niste uneli ništa od hrane ili tečnosti.

ZADRŽAVANJE VODE

Do zadržavanja vode dolazi zbog različitih uzroka i dešava se na različite načine. Hormonski problemi, čuvanje glikogena, itd. Takođe, zavisi i koliko dugo se ta voda zadržava.

Uzrok može biti otok (voda koja se zadržava u tkivima) koji se dešava zbog problema sa bubrezima, različitih alergija, povreda… Takođe stres i hormoni, koji su povezani, utiču na zadržavanje vode u organizmu.

Jako važna stvar je da mišić sadrži veliku količinu vode, i kada počnete da gubite kilograme zapravo izbacujete vodu iz mišića. Posebno važi za dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata, jer oni potpomažu da nivo vode u mišićima bude na zadovoljavajućem nivou, samim tim mišići izgledaju definisanije i punije.

Ono što možete da uradite je da se redovno hidrirate, i unosite dovoljno tečnosti na dnevnom nivou, kao i vitamina koji su potrebni vašem organizmu (kalcijum, magnezijum, natrijum, cink). I poslednje ali ne i najmanje važno je da imate dovoljno odmora i sna. Dosta ljudi zanemaruje ovu poslednju stavku, ali ona je jako bitna za mišiće, brži oporavak, i generalno za ceo organizam.

bottom of page