top of page

Zdrave masti u Vašoj kuhinji

Većina ljudi misli da je za mršavljenje ili sprečavanje gojenja jedan od prvih koraka izbacivanje masti iz ishrane. Ali telu je potrebna mast, samo ne, naravno, previše masti. Mast telu daje energiju, održva kožu i kosu zdravom, potpomaže upijanje određenih vitamina i održava telesnu toplotu. Ishrana bogata zasićenim mastima, koje se nalaze u proizvodima životinjskog porekla i nekim biljnim uljima, može da dovede do problema sa srcem, dok umerena količina nezasićenih masti može da zaštiti srce.

Odrasla osoba svakodnevno treba da unese 20 do 35 odsto kalorija iz masti. Jedan gram masti sadrži 9 kalorija. Primer ako dnevno treba da unesete 2.000 kalorija, preko masti treba da unesete od 400 do 700 kalorija, što znači od 44 do 78 grama masti. Ovo je sve individualno, u zavisnosti od Vaših potreba.

Koje su to namirnice bogate nezasićenim mastima i koje su neophodne vašem organizmu:

Avokado - Polovina avokada sadrži 15 grama masti, a skoro 10 grama od toga čine mononezasićene masti. Stavite ga u svoj sendvič umesto majoneza. Odlična namirnica za zdrave masti.

Koštunjavo voće - Većina koštunjavog voća sadrži zdrave masti, ali bademi imaju najmanje kalorija. Samo 30 grama badema sadrži 14 grama masti, od kojih je devet mononezasićenih, a 3,5 polinezasićenih. Pored badema možete izabrati lešnike ili brazilski orah, kao i orah sa našeg podneblja. U svakom slučaju, ne možete pogrešiti kada su ove namirnice u pitanju.

Losos i druga masna riba - Losos, tunjevina, skuša i sardina sadrže zdrave masti. Držite se divljeg lososa – 90 grama sadrži devet grama masti, od toga četiri grama mononezasićenih i 2,5 grama polinezasićenih. Uživajte u ribi dva puta nedeljno. Sasvim dovoljno.

Masline - Ubacite 10 maslina u salatu i dobićete 5 grama masti. Ako ne volite masline, maslinovo ulje je dobra altrenativa - jedna kašika sadrži oko 13 grama masti, od kojih je 10 mononezasićenih i 1,5 polinezasićenih.

Seme lana - Jedna kašika semena lana (koju možete da dodate salati, supi, jogurtu i slično) sadrži četiri grama masti. Osim toga, seme lana sadrži i antioksidante lignane, kojih u lanu ima za 70 do 800 puta više nego u svim drugim biljkama.

Obezbedite sebi dovoljne količine zdravih masti i ostanite zdravi I energični. I budite najbolja verzija sebe.

bottom of page