top of page

Brzo rešenje kod mršavljenja?

Čak i kada svim srcem želite da verujete da će baš ova ekspres dijeta odraditi posao, u dubini duše, znate da neće. Znate da ćete se nakon najviše par meseci, vratiti svojim starim navikama. To se dešava jer niko ne može dugoročno i svojevoljno da gladuje ili opterećuje svoj život strogim i bespotrebnim pravilima.

Da biste izgubili kilograme treba da budete potpuno svesni da brzog rešenja i magičnog štapića nema.

Industrija se vešto igra sa ljudskim strahovima i na taj način manipuliše kako bi se njihov „revolucionarni“ proizvod bolje prodavao.

Kada se malo udubite u priču, lako shvatite koliko su pojedine dijete besmislene, ali i šta im je cilj. Većinu vremena ćete biti gladni, nervozni i na kraju isfrustrirani jer i nakon toliko mučenja niste uradili ništa.

Šta radite kada se dijeta završi?

Dosta ljudi govori slične stvari kao što su: Držali su gomilu dijeta i ne znaju više šta da rade, ni kako uopšte da smršaju. Zapitaju se da li će uopšte ikada i moći, što nije čudno nakon tolikih neuspešnih pokušaja.

Obeshrabrenje je neminovno, ali je bitno da znate da nije do Vas. Niti ste nedisciplinovani. Ovog puta zaista nije do vas već do dijete koju je nerealno „ispoštovati“.

Pa kako se onda trajno gube kilogrami?

Pre svega, stvaranjem novih navika. U početku jeste teško, ali kad pređe u rutinu. Potrebna je samodisciplina, toga morate biti svesni. Ali je dobra vest da je to veština koja se uči, a ne magija.

Planirajte obroke. Ne opsesivno i da o tome razmišljate non stop, već onako opušteno, kako planirate i one manje zdrave. Početkom nedelje napravite spisak jela koja ćete spremati i kada se držite toga, manje su šanse da ćete posegnuti za čokoladom u sitne sate.

Obratite pažnju na veličinu porcije. Napunite tanjir povrćem umesto ogromnom količinom paste.

Fokusirajte se na nutritivno bogatu hranu, unosite dosta voća, povrća, mesa, jaja i neka to bude 80% vaše ishrane, dok onih 20% možete ostaviti za šta kod poželite.

Prestanite da se silom ograničavate. Ukoliko vam se jede čokolada, pojedite je. Uzmite par kockica i zaustavite se. Zaista vam neće ništa biti od toga. Tako ćete um umiriti i nećete imati osećaj uskraćenosti. Samim tim smanjujete rizik da opustošite frižider.

INDIVIDUALNI PRISTUP

Otklonite sramotu i krivicu kada je hrana u pitanju. Stvorite zdrav odnos prema njoj. Što više krivice i sramote osećate, veće su šanse da ćete se vratiti na staro.

Kada birate šta ćete jesti, birajte ono što vi volite, a ne ono „od čega je komšinica smršala“. Svi smo mi drugačiji, pa tako ni ishrana ne treba da nam bude svima ista. Toliko je jednostavno.

Stvorite sebi naviku da birate zdraviju hranu i uživate u svakom zalogaju umesto da razmišljate o tome kao o dijeti. Čak i kada dostignete idealnu kilažu, cilj je da nastavite tako da se hranite.

Slušajte svoj organizam. Zastanite i osetite ukus hrane koju jedete umesto da samo žvaćete.

Kada odradite sve navedeno, ne samo da Vam neće teško pasti već ćete istinski uživati u promeni koju pravite. Ima nešto posebno u tome kada znate da činite nešto dobro za sebe i svoje zdravlje.

Vaše telo će vam biti zahvalno i to ćete znati po osećaju koji imate.

bottom of page