top of page

Rešite se trudničkog stomačića

Ne možete se nadati da ćete imati svoju savršenu liniju odmah posle porođaja, ali stvari možete ubrzati.

Neke žene se vrlo brzo nakon porođaja vrate u staru formu, ali ti slučajevi su retki. Ženama, obično trebaju meseci da bi se rešili stomačića. Ključ svega je strpljenje. Devet meseci vaš se stomak rastezao da bi napravio prostora bebi, tako da ne možete očekivati da se magično vrati u staro stanje. Koliko brzo ćete izravnati stomačić zavisi od vaše prosečne težine, od toga koliko ste se udebljali za vreme trudnoće, koliko ste, inače, aktivna osoba, ali i od gena. Žene koje su se udebljale manje od 16 kilograma, koje su po mogućstvu vežbale tokom trudnoće I koje doje, imaju veće šanse da brže smršaju. Sve preko 16 kilograma se smatra za preteranu gojaznost i tada se mnogo teže skida višak kilograma. Dojenje mnogo pomaže, posebno u prvim mesecima nakon poroda. Žene koje doje sagorevaju više kalorija, jer proizvode mleko I obično brže mršave nego one koje ne doje.

Uz to, naravno, morate paziti na ishranu I baciti se na vežbanje. Stroge dijete nisu preporučljive, posebno ako dojite. To može uticati I na količinu I kvalitet mleka, kao i stres i depresija.

Sa vežbama ne možete početi odmah. Obično se čeka, čak šest sedmica da bi ste započeli lagani fitnes režim. Ali, ako Vam je porođaj bio lak bićete u mogućnosti, brzo posle porođaja da idete na duže šetnje, radite lagane vežbe i rastezanja.

Dva meseca nakon porođaja možete se ozbiljnije baciti na aerobne vežbe. Naravno, bez preterivanja. Joga, lagano plivanje i trčanje su najbolji izbor. Na ozbiljnije režime ishrane i jače vežbe ne krećite prerano. Sačekajte par meseci. Ne računajte da će kilogrami spadati brzo. Za vraćanje u fit formu posle porođaja treba vremena. Ako budete strpljivi i date svom telu vremena da se lagano oporavlja tako što ćete postepeno uvoditi vežbe i regulisati ishranu, rezultati će sami doći.

bottom of page