top of page

Kako najbrže do gubitka masti

ŠTA DA PIJEM DA SMRŠAM?

Nema tog „čarobnog napitka uspeha“ koji će sve vaše greške na polju ishrane, kao i izostanka treninga poništiti. Suplementi iz kategorije sagorevača masti nisu pokretači samog procesa, već su u pitanju korekcija ishrane i dobro koncipiran trening sa opterećenjem I kardio. Da, najbolji sagorevač masti je vaše telo u pokretu, na pogon kvalitetne, raznovrsne i izbalansirane ishrane prilagođene cilju( kalorijski deficit kroz manipulacije unosom ugljenih hidrata).

NE GLADUJTE

Gladovanje ne predstavlja samo neunošenje hrane, već i nedovoljan unos potrebnih mikro( vitamini i minerali) i makroelemenata( proteini, hidrati, masti). Gladovanjem ćete sebi naneti previše metaboličke štete, od usporavanja metabolizma( stagnacija u gubitku masnih naslaga, „jo-jo“ efekat) , drastičnog gubitka mišićne mase, do nekada ozbiljnijeg hormonskog disbalansa( pogotovu problematično kod lepšeg pola).

BUDITE ODGOVORNI PREMA SVOM ZDRAVLJU

2-4 puta u toku godine odradite rutinski lab. nalaz krvi i urina, ekg u miru, pratite vrednost krvnog pritiska. Ako imate konkretan zdravstveni problem dobro se informišite( izabrani lekar, lekar specijalista) pre nego se odlučite za neki rigorozniji program treninga i ishrane u svrhu gubitka masnih naslaga. Isto se odnosi i na suplemente pogotovu iz kategorije kompleksnih sagorevača masti sa stimulativnim sastojcima.

REZIME - TRI BITNA PROBLEMA KOJA SE NADOVEZUJU

Gladovanje ili ozbiljan kalorijski deficit, kao i neopravdan strah od hidrata i masti! Preterivanje sa kardio treningom (dužina, učestalost...) Izbegavanje treninga sa opterećenjem ili nedovoljno stimulativan trening sa opterećenjem

ODABIR DIJETE

Što jednostavnije to bolje? Da, pođimo od toga da je u osnovi „procesa“ prosta matematika kalorijskog deficita. Dakle, kroz trening i razumnu korekciju ishrane( manipulacije unosom ugljenih hidrata) sagorimo više energije od unosa. Umeren kalorijski deficit( 500-1000 kCal u odnosu na TDEE) je svakako najbolje rešenje, ali tu su i drugi kompleksniji pristupi.

Naravno da su ti kompleksniji pristupi i delotvorniji, ali su i više opterećujući kada su razne „računice“ u pitanju. Kao primer pomenimo čuvenu keto-dijetu. Da, moramo znati kako da uđemo i ostanemo u ketozi. Moramo znati da pravilno odaberemo namirnice, „štelujemo“ ciljani unos makronutrijenata, i tako sprečimo neželjeno ispadanje iz ketoze. Ali, moramo i znati kada je dosta.

NIŠTA NIJE TAKO JEDNOSTAVNO KAO REDOVNOST

Nema leka za ljudski lenjost, osim onda kada se posledice iste vide u ogledalu, ili se ogledaju u očima posmatrača. Vežbajte redovno, potrudite se da i vaš meni bude „redovan“ po pitanju kvaliteta i kvantiteta. Neka vam zdrave navike postanu redovnost, način života, a ne da ih se setite samo onda kada treba pokazati telo na bazenu i plaži…

bottom of page