top of page

Kako trening utiče na stres

Aerobne vežbe aktiviraju velike grupe mišića pri čemu se dodatno angažuju pluća i srce. To su, na primer, trčanje, hodanje, plivanje, vožnja bicikla, čak i plesanje. Za vreme aerobnih vežbi ubrzava se disanje, veće količine kiseonika se unose u organizam, ubrzava se rad srca i podstiče se cirkulacija, što doprinosi opštem zdravstvenom stanju i pospešuje rad mozga. Osim toga, aerobne vežbe su dobre i za poboljšanje kondicije i izdržljivosti.

Za razliku od aerobnih, anaerobne vežbe aktiviraju male grupe mišića kroz, na primer, dizanje tegova ili istezanje. Vežbe koje osnažuju mišiće povoljno utiču na sposobnost mirnog rešavanja konflikata i na održavanje koncentracije. Ove vežbe su dobre i za osnaživanje mišića i pripremanje za veće napore.

Verovatno vam se dešavalo da utehu, kada ste neraspoloženi, tražite u dužoj šetnji, polučasovnom džogiranju, treningu... Mogući razlog tome jeste Vaša instinktivna želja da se oraspoložite. Tokom napornih aerobnih treninga dolazi do otpuštanja endorfina, hormona koji predstavlja „prirodnu drogu" i koji izaziva dobro raspoloženje. Bitno je i da znate da nije neophodno da se dovedete do iznemoglosti, već da i redovan petnaestominutni trening može u mnogome da Vam pomogne.

bottom of page