top of page

Ženske zablude

Većina žena koje su početnici u teretani ili se još dvoume da li da krenu, donose zaključke koje ih sputavaju da napreduju ili zbog toga izbegavaju treninge.

Najčešća zabluda koju svaka žena pomisli, da će je treniranje sa tegovima nabildovati.

Devojke često imaju strah od ogromnih mišića, I izbegavaju trening sa težinama. Žene ne mogu nikad prirodnim putem da se nabilduju, jer na rast mišića pretežno utiče hormone testosteron koji se u ženskom telu nalazi u daleko manjoj količini nego što je to slučaj kod muškaraca. Žensko telo može samo da izgleda oblikovanije I zategnutije uz pomoć tegova. Samim tim kada imate trening sa težinama jačate vaše telo, zglobove, smanjujete šanse za povrede, I povećavate funkcionalnost tokom svakodnevnih aktivnosti.

Druga zabluda su vežbe za skidanje masnih naslaga.

Kada krenete u teretanu, nemojte tražiti vežbe za “kritične” delove tela sa kojih treba skinuti masne naslage, jer to jedino postižete smanjenjem unosa kalorija i povećanjem aktivnosti. Genetski, žensko telo sakuplja masno tkivo pretežno u donjem delu, na području bokova I donjeg stomaka, ali te masne naslage možete skinuti jedino ako telo budete primorali da njih koriste kao izvor energije.

Ako želite da povećate neke mišiće, samo treba više puta nedeljno da ih radite, ali telo uvek trenirajte kao celinu. Nikada ne zapostavljajte ni jednu mišićnu grupu.

bottom of page