top of page

Šta treba da znate o ugljenim hidratima

Da li smem da jedem ugljene hidrate? Često pitanje. Ugojiću se ako ih jedem?

I nećete i hoćete (ako jedete proste hidrate). Postoje UH, proteini i masti kao tri makronutrijenta. Zašto mislite da postoje svi oni?? Zato što Vam svaki od njih treba! Ne možete da izbacite nijedan na duže staze bez posledica. Poenta je da sve bude u balansu i da količina bude adekvatna. Za Vas I Vaše potrebe.

Druga bitna stvar je da UH delimo na proste i složene, ili loše i dobre . Prosti su prosti, brzo se razlažu. Oni brzo podižu nivo šećera u krvi, a to dovodi do naglog lučenje insulina. Insulin je hormon čijim se lučenjem smanjuje nivo šećera u krvi. Kada pojedete prosti UH dolazi do naglog pada šećera u krvi, a to izaziva brzo novi osećaj gladi. Zato možete da pojedete puno paste, slatkiša, hleba, i da vrlo brzo budete opet gladni. Šećer, sokovi, hleb, peciva, gluposti..

Dobri ugljeni hidrati – sastoje se iz lanca više prostih šećera, i da bi se razložili na proste šećere potrebno je mnogo više vremena. Zbog toga nivo šećera u krvi sporije raste, lučenje insulina je umereno, šećer u krvi duže vremena ostaje na istom nivou i pruža nam duži osećaj sitosti. Voće jeste prost šećer , ali njega ne treba izbacivati. Bitno je kada I koliko ga jedete.

Spisak UH koji su "dobri" 1.Pirinač ( sve vrste) 2. Žitarice ( kinoa, proso,ovas, spelta, heljda) 3. Mahunarke ( pasulj, grašak, leblebija) 4. Krompir 5. Kukuruz

Kada izbacite potpuno UH, ili ih duži vremnski period jedete minimalno, nakon što podignete unos UH, prvo ćete vratiti vodu u organizam, drugo bićete u nekoj vrsti depresije I psihičke torture kada to vidite, jer se vraćate na početak. Da biste skinuli masne naslage morate da imate pravilno raspoređenu ishranu, gde se gledaju I proteini, I masti I ugljeni hidrati.

bottom of page