top of page

Kako stres utiče na gubljenje kilograma

Šta je stres?

Stres je prirodna pojava koja se događa pri pokušaju organizma da se prilagodi nekoj životnoj nevolji, životnom izazovu, događaju ili situaciji. U tom smislu, stres je svaka neprilagođena, loša reakcija organizma koja nastaje kao rezultat pokušaja prilagođavanja organizma na neki iznenadni, neprijatni uticaj, a manifestuje se psihičkom i telesnom patnjom.

Kako telo reaguje na stres?

Kada smo pod stresom, oslobađa se kortizol, hormon nadbubrežne žlezde.

Nivo kortizola je najviši ujutru, da nam da energiju i tokom dana se polako spušta, da bi mogli da zaspimo. Problem se javlja kada je ciklus kortizola poremećen. Tada se javlja problem sa spavanjem i budimo se umorni. Ako ujutru i nakon dugog sna ne mozete da se razbudite bez kafe, verovatno je razlog upravo taj poremećen ciklus kortizola.

Kortizol je krivac za nagomilavanje masnih naslaga čak i onda kada redovno trenirate i vodite računa o ishrani.

Mast ispod kože je subkutana mast, a mast koja okružuje unutrašnje organe je viscelarna mast.

Kada smo pod stresom, naše telo čuva više viscelarnih masti, što dovodi do problema koji ima većina ljudi-gojenje najvise u predelu stomaka.

Svakako, viscelarna mast je daleko opasnija od subkutane jer okružuje naše organe što može dovesti do njihovog oštećenja i zapaljenja.

Kortizol i hormon gladi

Leptin, hormon gladi, pomaže u kontroli apetita. Kada smo pod stresom, nivo leptina pada i mi postajemo gladniji.

Grelin je hormon koji se oslobađa svaki put kada osetimo glad.

Kombinacija niže količine leptina i više količine grelina izaziva ljude da previše jedu. Ova kombinacija hormona, tera nas da unosimo ugljene hidrate jer nam treba brzo oslobađanje šećera kako bismo snizili nivo kortizola.

Nakon takvog obroka sledi i pad šećera , nakon čega telo povećava količinu kortizola da bi stabilizovao šećer u krvi i time počinje takozvani začarani krug.

Kako sprečiti da do toga dodje?

Budite fizički aktivni.

Bilo kakva vrsta treninga pomaže u borbi protiv stresa. Čak i kada nemate vremena za trening, lagana setnja će Vam takodje pomoći.

Još bitniji je redovan i dug san, minimum 7 – 8 sati. Neće Vam pomoći samo kod regulacije kortizola, već ćete i sve dnevne obaveze moći brze i bolje da obavljate.

Odvojite vreme za sebe svakog dana, radite ono što volite i što će Vam pomoći da se oslobodite nagomilanog stresa.

bottom of page