top of page

Masnoće

Postoje dva tipa ljudi koji greše sa masnoćama. Prvi i češći je onaj koji izbegava skroz masti jer će se "zamastiti". Drugi tip je onaj koji čita naslove "slobodno jedite dobre masti nećete se ugojiti" pa to shvati preozbiljno i onda pojede 2 kesice badema dnevno.

Masti su neophodne u ishrani. NE MOŽETE DA IH NE JEDETE. Masti regulišu hormone i produkciju nekih hormona zatim apsorpciju vitamina A,D,E, K i učestvuju još u gomili procesa. Dakle neophodne su za normalmo funkcionisanje! Eto sada kada znamo da ne možemo bez njih, da vidimo koliko nam treba masti. Masti u nekoj normalnoj ishrani treba da učestvuju od 20-30%. U zavisnosti od unosa UH. Ako podižete procenat unosa UH, onda spuštate procenat masti. Npr: Perin dnevni unos treba da bude recimo 2000 kcal Masti(20-25%) to je 400-500 kcal. 1g masnoće iznosi 9 kcal. Dakle Pera treba da unosi od 44-55g masti. Dakle taj Pera ne treba da pojede 2 kesice badema. Imate dobre i loše masti!

Dobre masti koje trebaju da se nađu u Vašem tanjiru su:

1. Orašati plodovi(badem, lešnik, orah...) 2. Masnije ribe (losos, skuša, sardina,tuna) 3. Semenke(lan, suncokret, susam, golica...) 4. Avokado 5. Hladno ceđena ulja (bundevino, maslinovo, laneno, konopljino...) 6. Hranu spremati na ulju koje trpi termičku.

Šta izbegavati: 1. Trans masti kao što je hidrogenizovana biljna masnoća koje ima svuda. 2. Pekare,fast food,neproverene restorane koji koriste loša ulja 3. Margarin i masna mesa kao što je svinjetina 4. Proizvode koji se čuvaju u ulju(tunjevina, sardine) 5. Ulja koja su za salate ne trpe visoke temeprature. 6. Premasni sirevi, majonez i ostali prelivi. Masti nam trebaju ali dobre masti i u normalnoj količini.

bottom of page